Koladröm med daimgrädde och jordgubbar
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Koladröm med daimgrädde och jordgubbar

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Rena godistårtan med botten av digestive och fyllning av dulce de leche och daimgrädde. Det går också bra att koka egen dulce de leche av sötad kondenserad mjölk. Den förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög jordgubbar.
  • 8 bitar
  • 150 g smör
  • 300 g digestivekex
  • 1 l jordgubbar
  • 1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400g) eller 1 burk dulce de leche (à ca 400 g)

Beskrivning

    Kondenserad mjölk
    Lägg burken med den sötade kondenserad mjölken oöppnad i en kastrull med vatten. Se till att vattnet täcker burken genom hela koktiden, fyll annars på efterhand. Låt småkoka i ca 2 1/2 timme utan lock.

    Ta upp burken och låt den svalna helt. Skölj gärna i kallt vatten. Detta kan med fördel göras i förväg eller dagen innan. Den kondenserade mjölken har nu blivit en kolakräm, dulche leche.


    Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.

    Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.

    Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen i små bitar. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.

    Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på dulce de leche. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

    Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.