Ta fram en avlång brödform som rymmer 1,5 liter som du senare ska grädda patén i och smörj den med smör.
Vattenbad: Ta fram en stor ugnsform / långpanna som rymmer brödformen och fyll den till hälften med vatten. Ställ in den i nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 200°
Skär laxen i mindre bitar och lägg den i en matberedre. Mixa. Tillsätt saltet och mixa några sekunder till.
Hacka dillen. Lägg i hälften av den hackade dillen, ägg, vispgrädde, potatismjöl och pressad lime. Mixa till en jämn smet.
Häll hälften av laxsmeten i den avlånga smörjda brödformen. Fördela räkorna och andra hälften av dillen. Häll på andra hälften av laxsmeten.
Slå formen lite lätt mot något hårt underlag så att smeten fördelar sig jämnt i formen och släta till ytan om det behövs.
Täck formen med ugnsfolie och stick några hål i den så att ångan kan komma ut.
Grädda i vattenbadet i 200°C i 60 minuter.
Ta ut patén ur ugnen och häll försiktigt bort eventuell vätska.
Låt patén stå minst 20 minuter innan du stjälper upp den. Patén kan serveras ljummen eller kall.
Om du inte vill servera den direkt, låt den svalna och förvara sedan i kylskåp. Stjälp upp den strax innan eller några timmar före servering.
Garnera gärna med dillkvistar.
Planering
Laxpatén går utmärkt att göra 1-2 dagar före servering. Låt den då vara kvar i formen och förvara i kylskåp. Stjälp upp den strax innan eller någon/några timmar före servering.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara laxpatén i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.
4 600 g djupfryst fisk 1/2 tsk salt 2 krm peppar 1 dl riven ost Sås 500 g räkor (med skal) 2 msk smör eller margarin 3 msk vetemjöl 5 dl mjölk salt och peppar 1/2 dl hackad dill Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
4 900 g fast potatis 2 morötter 1/2 purjolök 1 röd paprika 360 g räkor i lake 1 msk olja 1 dl vitt matlagningsvin 1 msk majsstärkelse 2 dl spad från räkorna 2 dl vispgrädde 2 portionsbitar lax (à 140 g) salt cayennepeppar 1 ask färsk dill (à 20 g) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
4 8 dl kall grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) 1 stor gurka 1 kruka dill 360 g räkor i lake 2 dl matyoghurt 2 msk olivolja salt och peppar 1 citron Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Kryddor på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3- 80 g Mer info Ladda kupong
4 400 g fryst torskfilé 6 potatisar 2 morötter 1 gul lök 2 tomater 1 l fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) 2 dl crème fraiche salt och svartpeppar 1/2 citron 1 dl grovskuren dill 1 förp räkor i lake (à 170 g, avrunnen vikt) krutonger till servering Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.