Laxpaté med räkor och dill
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Laxpaté med räkor och dill

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 8-12 portioner
  •  
  • Ingredienser
  • 650 g laxfilé
  • 1,5 tsk salt
  • 1 knippe dill
  • 3 st ägg
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk pressad lime
  • 200 g skalade (ca 450 g oskalade) räkor

Beskrivning

    Ta fram en avlång brödform som rymmer 1,5 liter som du senare ska grädda patén i och smörj den med smör.

    Vattenbad: Ta fram en stor ugnsform / långpanna som rymmer brödformen och fyll den till hälften med vatten. Ställ in den i nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 200°

    Skär laxen i mindre bitar och lägg den i en matberedre. Mixa. Tillsätt saltet och mixa några sekunder till.

    Hacka dillen. Lägg i hälften av den hackade dillen, ägg, vispgrädde, potatismjöl och pressad lime. Mixa till en jämn smet.

    Häll hälften av laxsmeten i den avlånga smörjda brödformen. Fördela räkorna och andra hälften av dillen. Häll på andra hälften av laxsmeten.

    Slå formen lite lätt mot något hårt underlag så att smeten fördelar sig jämnt i formen och släta till ytan om det behövs.

    Täck formen med ugnsfolie och stick några hål i den så att ångan kan komma ut.

    Grädda i vattenbadet i 200°C i 60 minuter.

    Ta ut patén ur ugnen och häll försiktigt bort eventuell vätska.

    Låt patén stå minst 20 minuter innan du stjälper upp den. Patén kan serveras ljummen eller kall.

    Om du inte vill servera den direkt, låt den svalna och förvara sedan i kylskåp. Stjälp upp den strax innan eller några timmar före servering.

    Garnera gärna med dillkvistar.

    Planering
    Laxpatén går utmärkt att göra 1-2 dagar före servering. Låt den då vara kvar i formen och förvara i kylskåp. Stjälp upp den strax innan eller någon/några timmar före servering.

    Hållbarhet och förvaring:

    Förvara laxpatén i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.