Mammas Jasons frestelse till 4 personer 6-8 personer
Tillagningstid ca en timme 10 minuter
5- 6 råa
potatisar 10 - 12
2 gula
lökar
8-10 ansjovisar
Hela burken delade på mitten
3 dl
grädde 1 dl mjölk 2 dl grädde
2 matskedar
margarin hyvla över ett lite lager små bitar
Beskrivning
Strimla potatisen efter du har skalat dem
Hacka löken inte fint men ändå i bitar ( strimla). Dvs Dela löken i 2 halvor dela sedan löken i tunna skivor vänd på den dela i bitar 2-4 bitar
Varva i en smord eldfastform potatis, lök, ansjovis som är delad och ett litet lager salt och vitpeppar och lägg ett nytt lager avsluta med potatis men ej kryddor eller ansjovisar.
Efter slår du på kaffegrädde en blandningav mjölk och grädde.
Lägg överst några margarinklickar
Sätt att grädda i medelvarm ugn 200 grader tills potatisen är mjuk kring 45-60 minuter.
Efter halv tid tar jag ut än och fyller på resten av mjölken eller endast grädde efter tycke och smak och strö på lite skorpmjöl punkt slut
Gör gärna Jansson dagen innan den ska serveras.
När du värmer upp den dagen efter
Sätt in Jansson i kall ugn lägg på folie på 175 *c i ca 30 min om torr lite gräddblandning
Fortsätt av varva ingredienserna och se till att avsluta med potatis på toppen. Janssonsfrestelse innehåller alla dessa tre, så det kan ju ej bli dåligt
Avsluta med potatis. Dags för en julbordsklassiker, nämligen Janssonsfrestelse. Häll på spadet från 1 anjovisburk, tillsätt grädden och avsluta med att pudra ströbröd över
Eller använd Arlas fiffiga spraysmör som är som gjort för JanssonsFrestelse. Täck din Jansson med ett lager aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.