Mustig rotfruktsgryta med belugalinser och svamp
mattias.c.johnsson
mattias.c.johnsson

Mustig rotfruktsgryta med belugalinser och svamp

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 PORTIONER
  • 300 g rotselleri
  • 300 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 250 g röda steklökar
  • 2 selleristjälkar
  • 400 g skogschampinjoner
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 timjankvist eller 1 tsk torkad timjan
  • 1 rosmarinkvist eller 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 dl svarta belugalinser eller puylinser
  • 4 dl rödvin
  • 1 liter vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk grönsaksbuljong
  • 4 lagerblad
  • ev maizena att reda med

Beskrivning

    1
    Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotfrukterna i grova bitar. Blanda med olivolja och salt på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min.

    2
    Skala steklökarna och halvera dem som är stora. Strimla selleristjälkarna i 1 cm bitar och skär svampen i kvartar. Hetta upp en gryta ordentligt och stek svampen i smör tills vätskan släppt. Salta, peppra och tillsätt lök, selleri och vitlök.

    3
    Stek under omrörning någon minut till. Tillsätt tomatpuré, timjan och rosmarin. Stek lite till. Häll i linser, vin, vatten, balsamvinäger och buljong.

    4
    Lägg i lagerbladen. Låt sjuda under lock ca 15 min. Smaka ev av med salt och red av med Maizena till önskad konsistens. Vänd ner rotfrukterna och servera.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.