Varje år ser jag till att göra pepparkakor med barnen. Jag har testat flera olika pepparkaksrecept och någon gång har jag även köpt färdig deg, men jag föredrar att göra den själv. Här är det recept jag tycker funkar bäst
200 gram
smör
1.5 dl
sirap
3
dlsocker
1.5 dl
grädde
1 msk
kanel
1 msk
ingefära
1 msk
bikarbonat
0.5 msk
malda nejlikor
12 dl
mjöl
Beskrivning
Smält smöret och rör i socker och sirap.
Häll upp i bunke o låt svalna något.
Rör i kryddorna och grädden.
Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör sedan i.
Häll i resten av mjölet men spara 2 dl till utbakning.
Låt vila minst 20 timmat i kyl. Degen håller sig i kyl i 10 dagar.
Arbeta med degen och ta eventuellt i mer mjöl.
Kavla ut degen och tryck ut figurer.
Lägg på bakplåtpappersklädd plåt.
Grädda i 200 grader i ca 5 min.
De tunna bränns lätt så gör dem gärna lite tjockare än "köpkakor".
Dekorera fritt med kristyr, linser och allt annat tänkbart- Låt fantasin styra. Barnen brukar vara rätt påhittiga. Favoriten ett år var salta jordnötter.
Fisksoppa med saffran och aioli. Gillar du det här receptet. Smaka av med pressad vitlök och salt. Fräs löken i olja tillsammans med räkskal och saffran
Med sjuka barn hemma så är det bra med lite pyssel. Jag letade fram ett recept på "trolldeg" som jag sparat sen jag hängde på öppna förskolan med Norah(ganska länge sedan med andra ord)
Servera med kallskuret och tomater. Om man vill kan man givetvis blanda ned både kokta ägg, ostkuber, färsk tärnad gurka och sallad för att variera men det är ovan nämnda recept/grundsallad som barnen gillar bäst
Ta en tillräckligt stor bunke så den inte jäser över kanten, och täck ordentligt med en plastpåse. Jag följde inte receptet slaviskt, men tror det blir bättre som hon gör det
Jag vill också passa på att tipsa om världens bästa Tuvessonskan som i veckan la upp ett maffigt inlägg om lakto-ovo-vegetarisk och vegansk husmanskost där hon bland annat har med schyssta recept på veganska och en lakto-vegetariska varianter på korvstroganoff
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.