500 g
marsipan (har använt Örebro marsipan som är superbra att jobba med)
ev gélefärg att färga marsipanen med
Beskrivning
Sätt ugnen på 200º C.
Smält smör i en kastrull på spisen.
Häll i mjölken och sockret och låt vätskan bli fingervarmt, ca 37ºC.
Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska.
Häll i resten av vätska, kardemumma och ägget.
Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. Jag brukar ta hjälp av min assistent men det är inte nödvändigt.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till den minst har dubbel sin storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt. Dela den i 16 bitar som du rullar till runda bullar.
Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och jäs dem övertäckta för ca 30 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende på ugn. Jag gräddade mina i 10 minuter och efter 7 minuter hade jag sänkt värmen till 175ºC.
Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk.
Vispa grädden hård så du kan spritsa. Brukar bli bra om man blandar i en knivsudd bakpulver när man vispar grädde.
Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så det bildas ett hål.
Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk. Fyllningen ska vara som en pasta.
Fördela fyllningen i hålen på bullarna och lägg en tsk hallonsylt.
Kavla marsipanen tunt och ta ut rundlar som är minst 1 cm större än bullen utan lock.
Smeta lite grädde runt om den fyllda bullen och släta till kanterna precis som på en tårta.
Kavla en bit marsipan, lägg över locket och stansa ut cirklar. Lägg lite grädde på varje lock innan du lägger marsipan på.
Spritsa rikligt med grädde över bullen och sätt på locken. Strö över florsocker.
Semlor är en av mina favoriter och jag äter dem med varm mjölk i djup tallrik med sked. Jag har provat lite olika varianter men alltid tyckt att den traditionella semlan ändå alltid varit bäst
Prinsess-semla. prinsess-semlan. Jag tänkte att det skulle vara roligt att införa en veckosammanfattning här på bloggen där jag varje söndag listar de 3 mest populära recepten från veckan som gått
Det är semmelwraps, semmelpannkaka, semmelsmoothie, glutenfria semlor, raw food semlor, mjölkfria semlor, sockerfria semlor, semmelgröt, semmelkladdkaka och årets snackis prinsess-semla
Det doftar ljuvligt av kardemumma i mitt kök ljus nu efter alla semmelcupcakes, rulltårtssemlor, prinsess-semlor och dagens frukostsemla i semmelwrapsformat
För er som inte gillade prinsess-semlan så kan detta vara en variant. Ingredienser (prinsess-semla). Just som jag trodde att jag bakat klart semlor för i år efter att jag bakade semmelkladdkaka tidigare i veckan så kom chokladsemlan upp i sociala medier
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.