1. Värm olja i en kastrull. Häll i den hackade löken och morötterna. Låt löken få bli mjuk.
När det är mjukt, höj värmen, häll i köttfärsen och fräs den brun, häll ut extra vattnet ur kastrullen.
Häll i tomat purén. Rör om i några minuter. Häll i buljongen, låt den få småkoka i 40 min.
(Om det är förmycket buljong i så häll ut buljongen)
2. Sätt ugnen på Varmluft: 160C eller normalt 180C.
Gör potatismoset.
Skala potatisen, skär upp i mindre bitar och koka med salt. Koka i ca 10-15 min så potatisen är mjuk.
Häll ut vattnet, mosa potatisen med mjölken och smöret.
3.Häll i nöttköttet i en ugnssäker form, Lägg på potatismoset på toppen.
Baka i 20-25 minuter i ugnen tills topparna är ljusbruna.
Grekisk citron och vitlöksrostad potatis. Den här potatisen är så otroligt god. Man kan verkligen drömma sig bort till en liten grekisk taverna med blårutiga dukar när man äter den
Har man tittat på Gordon Ramsay´s program har man säkert sett honom göra sin klassiska Shepherd Pie, eller som det också kallas Cottage pie som är en kött paj med ett potatismos tak men oavsett vad du vill kalla den så är här ett recept på Gordons paradrätt
Vegansk shepherd’s pie. Varsågoda för en vegansk rätt som är billig men som inte känns så billig. Allt tack vare ett smörigt, gratinerat potatismos som genast gör ditt liv några snäpp bättre
Denna mycket välsmakande shepherd´s pie snodde jag ihop tidigt på morgonen (då det fortfarande var för tidigt för att gå ut och börja störa grannarna med oljud i trädgården)
Lammfärssås. Hetta upp en stor stekpanna med smör och olja och stek färsen (i omgångar) till fin färg. Lyft färsen ur pannan, sänk till lägsta värmen och mjukfräs lök och vitlök i cirka 10 minuter
Det är nämligen vad man får när man gör en Shepherd's/Cottagepie. Skillnaden mellan Shepherd's och Cottage pie är egentligen köttet - Shepherd's gör man på lammfärs och Cottage på nötfärs
Shepherds pie är dock det här konceptet taget till sitt absoluta max. Tricket till att lyckas med en god Shepherds pie (enligt mig) är att kombinera resterna med en rejäl mängd ost och att låta ytan bli riktigt knaprig i ugnen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.