1-1½
kilosgädda, (mindre om bara kroppen anrättas)
20
vitlöksklyftor
50 g
smör
1 knippa
persilja
flera kvistar timjan (eller 2 kryddmått torkad)
1 dl
balsamvinäger
några lagerblad
salt och peppar
Såsen
steksky
1½-2 dl
tjock grädde
50 g
smör
Beskrivning
Efter idogt bläddrande i gamla mattidskrifter fann jag receptet. Jag hade markerat det med fem stjärnor av fem möjliga, och det visade sig vara en alldeles riktig värdering. Jag tänkte nu dela med mig av teorin (receptet) för det som i praktiken visade sig vara just så gudomligt gott som jag mindes det. Vem som är Tore torde inte vara förborgat för någon som nått mogen medelålder eller mer. Med hänsyn till eventuella yngre läsare bör jag väl nämna hans efternamn: Wretman.
1-1½ kilosgädda, (mindre om bara kroppen anrättas)
20 vitlöksklyftor
50 g smör
1 knippa persilja
flera kvistar timjan (eller 2 kryddmått torkad)
1 dl balsamvinäger
några lagerblad
salt och peppar
Såsen:
steksky
1½-2 dl tjock grädde
50 g smör
Gäddan rensas och fjällas. Den gnids sedan in med salt.
Vitöksklyftorna ansas, men det tunna skalet kan vara kvar.
Gäddan fylls med vitlök och kryddor samt hälften av smöret. Den peppras sedan och ställs på "magen" i en trång, smörad form med resterande smör i flak över ryggen.
Sätts in i 225 graders ugn och öses flitigt under 30-40 minuter.
Efter ungefär halva tiden tillsätts balsamvinägern. Fortsatt ösning.
När gäddan är stekt förs den över på varmt fat och hålls varm, medan såsen tillagas.
Stekskyn silas och grädden tillsätts (men de bakade vitlöksklyftorna sparas som garnering). Reducera till ungefär hälften. Blanka av genom att vispa i smöret. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pressad potatis och en salladsblandning.
Om du är någorlunda insatt i gäddans anatomi så är det inte så svårt att hjälpa de fåkunniga matgästerna med att eliminera benen.
Och ett passande vitt vin till ett högst överkomligt pris är det genom åren alltid lika tillförlitliga Casal di Serra.
ToreWretmans äppelkaka. Idag fick jag besök av mina föräldrar och min syster. Jag hade ändå tänkt baka av några äpplen som inte var då goda att äta som de var, lite för mjöliga för vår smak
Tore Wretman. En tävling som startade 1982 och initierades av Tore Wretman, den svenske matkulturens störste vars hjärta bankade extra hårt för svensk husmanskost. Tore Wretman (1916-2003) var en av grundarna till den Gastronomiska Akademien i Sverige och har haft och har fortfarande ett stort inflytande på den svenska maten som serveras både på restauranger och hemma
tore wretman,. Kokt torsk med äggsås. En riktig gammal klassiker i det svenska husmansarkivet som är fantastiskt lätt att laga och dessutom förvinnande gott
Själv har jag inte hittat någon supergod som min egna, men då har jag inte varit än på någon utav alla ToreWretmans restauranger som han varit verksam vid än, men de står på listan framöver
Rhode IslandsåsToreWretmans klassiker är perfekt till naturella räkor, havskräftor och hummer. 1 1/2 dl majonnäs1 1/2 dl gräddfil1/2 dl chilisås, av ketchuptypett par droppar tabascoev 1-2 tsk cognacsaltBlanda alla ingredienser och ställ kallt, gärna några timmar så smakerna hinner mogna
Wretmans skagenröra. Råraka. Skala potatisen och riv på den grova sidan på rivjärnet. Krama ur vätskan. Stek på medelvärme med skirat smör tills potatisen är krispig och gyllenbrun på båda sidor
Att laga mustig fond till fisksoppa på rostade räkskal har jag lärt mig av den gode Tore Vretman. Här rostade jag skalen ihop med citronskal för att fördjupa smaken
Slottstek – Gör enligt Katarinas underbara recept Råraka Ingredienser 8 potatisar 2 ägg ¾ tsk salt Tillbehör 1, som den görs av Calle i ”Vår tid är nu” gräddfil finhackad rödlök rårörda lingon Tillbehör 2, husman enligt Tore Wretman knaperstekt fläsk rårörda lingon Tillbehör 3, lyxvarianten löjrom gräddil finhackad rödlök Gör så här Skala och riv potatisen grovt
Oftast lyder definitionen att den skånska varianten ska innehålla morötter, men i ToreWretmans Husmanskost från 1967Â menar han att det är själva sättet att servera den direkt ur grytan med osilad sås som är så typiskt skånskt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.