Älgfile vin recept

Älgfile med klyftpotatis

Älgfile med klyftpotatis

Svartvinbärsgele. Servera nu allt med brysselkål och svartvinbärsgele 1,2 kg Älgfile. Börja med att göra en kryddblandning av enbär, rosmarin och rosepeppar och kör detta i en mixer så att allt finfördelas
Gravad Älgfilé

Gravad Älgfilé

Under ett par år arbetade jag som vinbonde och vinmakare i centrala Toscana. Det var där både intresset för vin och mat tog fart ordentligt
Ugnsstekt älgfilé med sötpotatispuré & madeirasås

Ugnsstekt älgfilé med sötpotatispuré & madeirasås

Häll i vinet låt koka ihop någon minut. 2-3 dl madeira, vin. Madeira sås2 schalottenlökar 1 msk smör 2-3 dl madeira, vin 1 dl crème fraiche 1 dl grädde 4 dl vilt buljong 1 msk ljust redningsmjöl peppar
Älgfilé med rösti och rödvinssås

Älgfilé med rösti och rödvinssås

En bra och lagomt lyxig & enkel maträtt en Lördag, man vill ju inte stå alldeles för länge vid spisen när man äntligen får koppla av en helg, sanslöst gott med ett glas vin och tända ljus
Ugnsstekt lax med hummersås

Ugnsstekt lax med hummersås

Ett jättegott vitt vin som passade utmärkt till fisken. 8 dl crème fraiche 6-8 msk konc hummerfondpressad saft av 1 lime3 pressade vitlöksklyfta2 tsk sambal oelek1 kruka dill½ dl muscovadosocker1 dl vitt vin½ dl tomatpurésalt och pepparBlanda allt i kastrull och koka upp,  låt puttra en stund
Midsommar

Midsommar

Vi grillade älgkalvfilé som vi marinerade innan i en riktigt bra rödvinsmarinad som vi tipsades om på FB
Nu ska vi se....just ja NYÅR!!

Nu ska vi se....just ja NYÅR!!

Den här receptet på hummer med vitt vin, örter och ost (gärna västerbottenost) är gudomligt. Den här har det där extra med en bärig rödvinssås
Rödvinssås sockerfri

Rödvinssås sockerfri

Istället gjorde jag en rödvinssås utan socker och den blev faktiskt riktigt god. Ni har kanske kvar lite rödvin från i går att använda
Viltournedos med rödvinssås och potatiskaka

Viltournedos med rödvinssås och potatiskaka

Ingredienser 1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 7 portioner 8 portioner 9 portioner 10 portioner 11 portioner 12 portioner 13 portioner 14 portioner 15 portioner 16 portioner 17 portioner 18 portioner 19 portioner 20 portioner 700 gram älgfilé , eller kronhjort, putsad filé (mittbiten) 1 l svamp , av höstens skörd 2 dl Schalottenlök(ar) , hackad 1 flaska(or) vin , rött 1 kg potatis(ar) , skalad 100 gram smör 1 dl matolja 2 dl viltbuljong 1 msk maizena 1 odefinierad salt 1 odefinierad peppar Köp receptet
Bräserad älgbog med mandelpotatispuré

Bräserad älgbog med mandelpotatispuré

Älgbog1 kg älgbog 1 tsk havssalt 1 tsk svartpeppar, grovmalen 50 g smör 2 morötter 200 g rotselleri 2 gula lökar 7 dl rött vin. Rödvinssås Det som blir kvar i grytan efter att älgbogen har bräserats 3 msk färdig viltfond (eller helst egenkokt älgfond) 50 g smör

Grillad älgfilé och melonsallad

1 dl rött vin. Grillad älgfilé och melonsallad. 4 portioner. Ingredienser. 1 älgfilé. Marinad. 1 dl olivolja. 2 msk sambal oelek
Rödvinssås to die for!!!

Rödvinssås to die for!!!

Men bästa av allt, den godaste rödvinssåsen som går att uppbringa på denna jord. Späd med vatten, vin, fond, soja och balsamvinäger