Älgstek 1 5 kg tid recept

Älgstek a la Morberg

Älgstek a la Morberg

I lördags så lagade vi en suuuupergod älgstek a la Morberg. Vänd och ös steken några gånger under tiden
Älgstek med trattkantareller

Älgstek med trattkantareller

Och vad passar väl då bättre än att äta något riktigt höstigt som älgstek. Vänd och ös steken några gånger under tiden
Älgstek

Älgstek

Tänkte jag skulle bjuda på receptet på den smarriga älgsteken vi gjorde i söndags. Vänd och ös steken några gånger under tiden
Älgstek med bacon

Älgstek med bacon

Vänd några gånger under tiden. 1 Putsa älgsteken och torka av den med hushållspapper. 3 Sätt ugnen på 125 grader. 4 Torka av älgsteken och salta den runtom. 5 Lägg steken i en ugnsform och stek tills köttet är 65 grader (cirka 2 timmar). 1. 5kgälgstek. 140 g bacon. 1 tsk salt. 1 tsk torkad timjan. 1 tsk rosmarin. 1 tsk enbär. 5 dl rödvin. 5 dl olivolja
Älgstek med svampsås

Älgstek med svampsås

Servera såsen till älgsteken. Välj en någorlunda platt stek, bullig stek behöver längre tid i ugnen. Sätt in steken på galler på nedre falsen i ugnen vid 125 grader och stek i ungefär till 11/2 timme tills köttermometern visar 55 grader. Koka på svag värme cirka 10 minuter, rör om då och då. 1. 5kgälgstek. 1 krm svartpeppar. 1/2-1 tsk salt. 1 dl vispgrädde. 3/4–1 l kantareller
Tjälknöl av älgstek

Tjälknöl av älgstek

Tillbehören kan man avancera efter smak, tid och vad man har hemma. Lägg den OTINADE älgsteken i en ugnsfast form
En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

Ju lägre värme och längre tid, desto mörare och godare kött. Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Per Morbergs älgstek

Per Morbergs älgstek

Vänd och ös steken några gånger under tiden. Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. 1kgälgstek salt och nymalen peppar smör till stekning 1 st. morot 1 st. 5 st. lagerblad 1 kvist färsk timjan 6 st. enbär 5 dl matlagningsgrädde. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Skär upp steken i cirka 5 mm tunna skivor. 1kgälgstek. 1 st morot. 1 st gul lök. 5 st purjolök. 1 kvist färsk timjan. 5 dl matlagningsgrädde
Per Morbergs älgstek

Per Morbergs älgstek

Vänd och ös steken några gånger under tiden. 1kgälgstek. 1salt och nymalen peppar. 1smör till stekning. 11 morot. 11 gul lök. 10,5 purjolök. 13 dl kalvbuljong. 12 dl rödvin. 12 lagerblad. 11 kvist färsk timjan. 16 enbär. 15 dl vispgrädde. 11kgälgstek salt och nymalen peppar smör till stekning 1 morot 1 gul lök 0,5 purjolök 3 dl kalvbuljong 2 dl rödvin 2 lagerblad 1 kvist färsk timjan 6 enbär 5 dl vispgräddeGnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Skär upp din stek i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis, syltlök, gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka
Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg

I helgen lagade jag en tjälknöl på en bit älgstek. Det krävs ju såklart en del planering eftersom tillagningstiden är ganska lång, men sååå värt det
Tjälknöl

Tjälknöl

 Trixet med tjälknölen är att köttet ska vara fryst och tillagas på låg temeratur i många timmar, så i juletider passar det bäst att göra den under natten, när man inte behöver ugnen till någon annan förberedelse
Världens godaste tjälknöl

Världens godaste tjälknöl

Höst är lika med älgjaktstider. Att tillaga ett kött på låg värme under lång tid gör köttet extremt gott, smakrikt och mört
Porterstek på älg

Porterstek på älg

Använd en stekgryta som du kan sätt in i ugnen. Under tiden skalas lök och grönsaker. 1,5kgälgstek. 1-2 flaskor porter (Carnegie går bra). 15-20 steklökar. 1 klyfta rotselleri. 1 persiljerot. 1 palsternacka. 10 enbär. 10 svartpepparkorn. 1/2 tsk salt. Sätt in grytan i ugnen 140 grader. Låt koka i 1 timma. 1 gurka. 1 röd pepparfrukt utan kärnor, finhackad. Lag på socker, ättika och vatten (1 dl 12 % ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten). 1,5kgälgstek. 1-2 flaskor porter (Carnegie går bra). 15-20 steklökar. 1 klyfta rotselleri. 1 persiljerot 1 palsternacka 10 enbär. 10 svartpepparkorn. 1/2 tsk salt. 1 gurka. 1 röd pepparfrukt utan kärnor, finhackad
Tjälknöl på ren

Tjälknöl på ren

Den har en viss likhet med rostbiffen men då den tillagas vid lägre temperatur och längre tid blir den så mycket mer mör och smakrik