Vänd några gånger under tiden. 1 Putsa älgsteken och torka av den med hushållspapper. 3 Sätt ugnen på 125 grader. 4 Torka av älgsteken och salta den runtom. 5 Lägg steken i en ugnsform och stek tills köttet är 65 grader (cirka 2 timmar). 1. 5kgälgstek. 140 g bacon. 1 tsk salt. 1 tsk torkad timjan. 1 tsk rosmarin. 1 tsk enbär. 5 dl rödvin. 5 dl olivolja
Servera såsen till älgsteken. Välj en någorlunda platt stek, bullig stek behöver längre tid i ugnen. Sätt in steken på galler på nedre falsen i ugnen vid 125 grader och stek i ungefär till 11/2 timme tills köttermometern visar 55 grader. Koka på svag värme cirka 10 minuter, rör om då och då. 1. 5kgälgstek. 1 krm svartpeppar. 1/2-1 tsk salt. 1 dl vispgrädde. 3/4–1 l kantareller
Ju lägre värme och längre tid, desto mörare och godare kött. Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Vänd och ös steken några gånger under tiden. Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. 1kgälgstek salt och nymalen peppar smör till stekning 1 st. morot 1 st. 5 st. lagerblad 1 kvist färsk timjan 6 st. enbär 5 dl matlagningsgrädde. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Skär upp steken i cirka 5 mm tunna skivor. 1kgälgstek. 1 st morot. 1 st gul lök. 5 st purjolök. 1 kvist färsk timjan. 5 dl matlagningsgrädde
Vänd och ös steken några gånger under tiden. 1kgälgstek. 1salt och nymalen peppar. 1smör till stekning. 11 morot. 11 gul lök. 10,5 purjolök. 13 dl kalvbuljong. 12 dl rödvin. 12 lagerblad. 11 kvist färsk timjan. 16 enbär. 15 dl vispgrädde. 11kgälgstek salt och nymalen peppar smör till stekning 1 morot 1 gul lök 0,5 purjolök 3 dl kalvbuljong 2 dl rödvin 2 lagerblad 1 kvist färsk timjan 6 enbär 5 dl vispgräddeGnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Skär upp din stek i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis, syltlök, gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka
Trixet med tjälknölen är att köttet ska vara fryst och tillagas på låg temeratur i många timmar, så i juletider passar det bäst att göra den under natten, när man inte behöver ugnen till någon annan förberedelse
Använd en stekgryta som du kan sätt in i ugnen. Under tiden skalas lök och grönsaker. 1,5kgälgstek. 1-2 flaskor porter (Carnegie går bra). 15-20 steklökar. 1 klyfta rotselleri. 1 persiljerot. 1 palsternacka. 10 enbär. 10 svartpepparkorn. 1/2 tsk salt. Sätt in grytan i ugnen 140 grader. Låt koka i 1 timma. 1 gurka. 1 röd pepparfrukt utan kärnor, finhackad. Lag på socker, ättika och vatten (1 dl 12 % ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten). 1,5kgälgstek. 1-2 flaskor porter (Carnegie går bra). 15-20 steklökar. 1 klyfta rotselleri. 1 persiljerot 1 palsternacka 10 enbär. 10 svartpepparkorn. 1/2 tsk salt. 1 gurka. 1 röd pepparfrukt utan kärnor, finhackad