Jag har mustat sporadiskt med den eftersom äpplena måste rivas innan och min lilla matberedare kan riva väldigt lite åt gången och gick varm efter några rivningar
Inspirationen kom från några kilo fina äpplen jag fick levererade till mig från Småland igår. Skala, kärna ur och klyfta äpplena, och dela i mindre bitar
Vi har två kilo små fina svenska äpplen hemma. Skala, om du vill, äpplena, kärna ur och klyfta. 200 g smör, smält och svalnat2 ägg3 dl strösocker3 tsk vaniljsocker8 dl vetemjöl2 tsk bakpulver1,5 tsk kardemumma3 dl mjölk10-12 små fina äpplen½ dl rörsocker strö1 dl hackade blandade nötter, typ hasselnötter, valnötter eller mandlar
Förra veckan var det dags för höstens lergrytepremiär i det Mårtenssonska köket och i grytan åkte en hel, färsk kyckling som fick sällskap av äpplen och rosmarin
Plommon och explosionen de träden bjöd på avhandlade vi när vi lagade till en smarrig plommonmarmelad, och idag är turen kommen till en annan rund frukt - nämligen äpplen
Receptet till mina tortillabröd snodde jag skamlöst rakt av från Åsa på bloggen 56 kilo. Den där lilla nassen har verkligen gjort sitt segertåg över Sverige
Äpplena bör vara syrliga (matäpplen sade man förr i tiden) så att inte såsen blir för söt. Hela kilot maldes direkt till mig och frystes snarast in i små platta paket
Två rejäla limpor blir det på bara en halvliter degvätska. 1 pkt jäst (50 gram) 100 gram rumsvarmt smör 5 dl mjölk 250 gram grovrivet äpple 1Â dl lönnsirap ca 1 kilo Manitoba cream (eller vetemjöl) Kryddning. ca 1 kilo Manitoba cream
en timme per kilo. Potatis, äpple och svamp500 g fast potatis2 stora matäpplen1 schalottenlökar200 g kantareller eller annan svamp (jag fick fuska med konserverade och det gick bra)3 msk dillsmörsalt och svartpepparSkal potatis och äpple
1 Rådjursstek med ben à ca 2,3 kilo. 1 Rådjursstek med ben ca 2,3 kilo. Långkok igen. Önskar alla mina läsare, både här och inne på Kostrådgivarna, en god fortsättning på Julen