När räkfonden kokat upp är det bra om man skummar av det skummet som lägger sig på ytan då detta annars kommer görafonden grumlig och kan även i vissa fall ge en lite bitter eftersmak
Att som här göra en bouillabaisse från grunden måste ta en del tid i anspråk. Blanda ner paprika, tomater, vin, fond, vatten, buljongtärningar och salt
Fond på räkskal är egentligen en sak vi annars gör på helgerna när vi ska lyxa till det. (Sen silar man bort räkskalen och behåller spadet i grytan) Räkspadet smakas av och häri kokas sedan fisken
Skaldjurssoppa med torsk blåmusslor och aioli är en matig och klar soppa som till största delen består av buljong eller fonder ifrån diverse nedkok av skaldjur
I frysen hemma hade vi lite räkor som vi tänkte utgå ifrån för att göra en fond. Vid vårt besök i Fiskehoddorna vid museet i Malmö så fick vi med oss lite torsk och lite lax som vi tänkte försöka göra något gott av idag
Perfekt att frysa in om man inte har tid att görafonden direkt. En sån där riktig soppa gjord från grunden med hemmagjord fond och fin färsk fisk av högsta kvalitet
Sila avfonden och använd den som grund till soppan. fond. Smaka av med ev mer krydda. Lägg räkskal, en hackad gul lök och en hackad vitlöksklyfta i en gryta och rosta dem lite lätt i olivolja