För mycket värme gör att äggulorna koagulerar och såsenskärsig. Man kan vispa i mer när såsen är färdig och på se sätt får man redan på exakt hur mycket citron och hur mycket vatten man ska ta nästa gång
OBS - se till att det smälta smöret och äggkrämen har samma temperatur, annars skärsigsåsen. Förslagsvis en med pip så att det går lätt att montera såsen senare
Vispa kraftigt hela tiden så att såsen inte skärsig. Hollandaise. Ta av kastrullen från grillen, ställ ner en annan bunke eller kastrull över det heta vattnet och börja vispa din hollandaise
Häller man för mycket smör eller vispar för dåligt finns risk att såsenskärsig. Man kan med fördel vänta med att gratinera smörgåsarna tills man kommit igång med såsen
Jag serverade Öringen smörstekt med en Hollandaise med Persilja och Citrontimjan. Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång det vankas dessert
Gör Hollandaise-såsen. Han beställde “rostat bröd med smör, pocherade ägg, krispigt bacon och en rejäl hög med Hollandaise”, något som den kända hovmästaren, Oscar Tschirky förfinade till den mer vanliga versionen av Ägg Benedict som vi känner till idag med en English muffin, skinka med pocherat ägg och Hollandaise
För mycket värme gör att äggulorna koagulerar och såsenskärsig. Man kan vispa i mer när såsen är färdig och på se sätt får man redan på exakt hur mycket citron och hur mycket vatten man ska ta nästa gång