Nu börjar det bli dags att tänka på julmaten och något jag vill ha på julbordet är Kålrotslåda. På vårt julbord finns det en blandning av finsk och svensk julmat, vi tar det vi tycker är godast fråntvå håll
Ingredienser Portioner. 10 1 kg kålrötter (1 kg motsvarar ca 2 stora kålrötter) 2 dl ströbröd 4 dl grädde 1 dl sirap 1 1/2 tsk mald ingefära 1/2 tsk vitpeppar 1 msk salt 1 ägg Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Idag gjorde jag en Finskkålrotslåda och för oss är dessa lådor ett måste på julen och när jag nu hittade ett som var Lchf så var jag ju bara tvungen att testa
Det betyder att jag kommer att tillreda en kålrotslåda i år. Finskt recept dessutom. Jag genomförde en kritisk granskning av bilden och konstaterar att där finns både potatis, sillsallad, mortos- och kålrotslåda, men bara för att det finns framme behöver man ju inte äta av det
Finsk julmat har fått en egen avdelning, jag kan faktiskt skryta med att ha flest google-träffar på sök “finskkålrotslåda”… Nödmat har också fått lite utrymme för hur man ätit genom historien har intresserat mig speciellt
På begäran tar jag därför en favorit i repris, den på julbordet obligatoriska finskakålrotslådan. Jag har faktiskt fått tackmail från Finland, kålrotslådans hemland, för receptet vilket känns särskilt hedrande
Dessutom så brukar min flickvän bidra med kålrotslåda när hon och barnen firar jul hos släkten. Lite nyfiken blir jag ju att själv kasta mig över denna finska nationalrätt (
Här kommer ett vegetariskt recept med djupa rötter i Finland. Kålrötter är intressanta. Här kan du läsa allt du behöver veta om denna fina rot medans lådan står i ugnen