Till midsommar gjorde jag en omgång gravad lax. Ni lär inte vilja köpa gravlax nå mer. Fast ibland är det bråttom och man blir så illa tvungen, men jag ångrar mig varje gång jag smakar köpt gravlax
Jag sitter och funderar på lax. När jag var liten, var lax en lyxfisk. Idag är laxen vad torsken var då. Men det var ganska längesedan nu, som jag slutade köpa de inplastade frysta laxbitarna och i stället började satsa på färsk lax
Så är jullaxen gravad. Bena laxfilén och dela laxen i mitten. Lägg in ena laxbiten i påsen, lägg den med skinnsidan nedåt, gnid in laxköttet med sockersaltet
Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar. Gnid in blandningen i laxens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig
Skala och filea grapefrukten. 450 gram haricots verts, 100 gram strimlade morötter (gärna mini), 2 urkärnade och strimlade paprikor (gärna i olika färger), 2 skalade och fileade grapefrukt (gärna Florida grapefrukt), 1/2 dl färskpressad grapefrukt juice, 1 tsk skalad och finhackad färsk ingefära, 60 gram smulad fetaost (max 25%), 1 msk honung, 1 msk olivolja (eller raps), salt, peppar, 600 gram laxfilé, ancho-chilipulver. Ugnsstek laxen till en innertemperatur på 55-58 grader eller cirka 20 minuter. Laxen är gratis enligt WW Flex, så salladen är 4 smartpoints per portion (3 smartpoints om du väljer 10 % vit salladsost istället för feta). Salladen är 4 sp/portion om du vill servera den med annat än lax. 600 gram laxfilé
Det är syran från limen som kommer tillaga laxköttet. Tina laxen och skär den i tunna strimlor/bitar. 200 g fryst laxfilé. Viktigt att man använder lax som varit fryst minst 3-5 dygn för denna rätt. 200 g fryst laxfilé
Gravad lax av alla de slag är favoriten på julbordet - och året runt. Hårdbrödmacka eller Finn crisp med gravad lax är såå gott, skulle nästan kunna leva på det