Lax filea recept

Gravad lax

Gravad lax

Till midsommar gjorde jag en omgång gravad lax. Ni lär inte vilja köpa gravlax nå mer. Fast ibland är det bråttom och man blir så illa tvungen, men jag ångrar mig varje gång jag smakar köpt gravlax
Inkokt lax är inte alltid lätt…

Inkokt lax är inte alltid lätt…

Jag sitter och funderar på lax. När jag var liten, var lax en lyxfisk. Idag är laxen vad torsken var då.  Men det var ganska längesedan nu, som jag slutade köpa de inplastade frysta laxbitarna och i stället började satsa på färsk lax
Rimmad lax med stuvad potatis

Rimmad lax med stuvad potatis

Vänd laxen några gånger under tiden. Skiva den rimmade laxen (se till att det bruna vid skinnet tas bort)
Karibisk lax

Karibisk lax

Lägg laxfilé-bitarna nära varandra i en form. Pressa limen och droppa limesaften över laxen. Servera laxen med tillbehören
Varmrökt lax på mitt vis

Varmrökt lax på mitt vis

Varmrökt lax är något som jag alltid kommer att förknippa med sommar och solsken på en av Stockholms mest besökta skärgårdsöar
Gravad lax

Gravad lax

Så är jullaxen gravad. Bena laxfilén och dela laxen i mitten. Lägg in ena laxbiten i påsen, lägg den med skinnsidan nedåt, gnid in laxköttet med sockersaltet
Gravad lax

Gravad lax

Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar. Gnid in blandningen i laxens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig
Ugnsstekt lax med rödkålssallad och sås på senap och honung

Ugnsstekt lax med rödkålssallad och sås på senap och honung

Strimla rödkålen och filea apelsinerna. Tilll 4 portioner4 bitar laxfiléRödkålssalladca 1/4 rödkålshuvud2 apelsiner2 msk olivolja1 msk vitvinsvinäger1 tsk dijonsenapKall sås. 2 dl crème fraîche1-2 tsk dijonsenap1-2 tsk flytande honungUgnsstek laxfiléerna med massor av citronpeppar och lite flingsalt. 4 bitar laxfilé
Halstrad lax med dillstuvad potatis

Halstrad lax med dillstuvad potatis

Filéa laxbiten och ta bort alla ben eller halvera laxfilén. Servera laxen med den dillstuvade potatisen, grönsallad och citron
Gravad lax med hovmästarsås

Gravad lax med hovmästarsås

Förr har jag alltid köpt färdig gravad lax, men så har jag insett hur lätt det är att göra själv. Vänd laxen några gånger under tiden
Limegravad lax med kapris och dill

Limegravad lax med kapris och dill

Filealaxen, skinnet skall vara kvar. Djupfrys laxen ett dygn innan du börjar grava den. Putsa laxsidorna väl och plocka bort eventuella småben
Lax med gurkfjäll

Lax med gurkfjäll

Filéa laxen och skär bort skinnet. ”fiskhuvudet” i ena stjärtänden på laxen. Salta laxen på båda sidor och peppra
Gravad lax

Gravad lax

Strö dillen över laxen. Lägg ihop laxfilén med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del. Skrapa bort dill och kryddor från laxen
Lax i krossade tomater

Lax i krossade tomater

Filealaxen skär den i 5 lagoma bitar och lägg den i en ungsfast form. Slå över detta på laxen och ställ in i ugnen i 200 grader i 30 min. 900 g lax
Grapefrukt- och ingefäraglaserad bönsallad med lax

Grapefrukt- och ingefäraglaserad bönsallad med lax

Skala och filea grapefrukten. 450 gram haricots verts, 100 gram strimlade morötter (gärna mini), 2 urkärnade och strimlade paprikor (gärna i olika färger), 2 skalade och fileade grapefrukt (gärna Florida grapefrukt), 1/2 dl färskpressad grapefrukt juice, 1 tsk skalad och finhackad färsk ingefära, 60 gram smulad fetaost (max 25%), 1 msk honung, 1 msk olivolja (eller raps), salt, peppar, 600 gram laxfilé, ancho-chilipulver. Ugnsstek laxen till en innertemperatur på 55-58 grader eller cirka 20 minuter. Laxen är gratis enligt WW Flex, så salladen är 4 smartpoints per portion (3 smartpoints om du väljer 10 % vit salladsost istället för feta). Salladen är 4 sp/portion om du vill servera den med annat än lax. 600 gram laxfilé
Lucka 18: 3 sorters gravad lax

Lucka 18: 3 sorters gravad lax

Gravad lax av alla de slag är favoriten på julbordet - och året runt. Hårdbrödmacka eller Finn crisp med gravad lax är såå gott, skulle nästan kunna leva på det