Det här knådfria matbrödet är riktigt enkelt att baka, kruxet är väl mera att få till det med tiden då brödet ska jäsa i två längre omgångar, plus minst en halvtimme på plåten innan gräddning
Vill du ha en knaprig skorpa så låter du brödet svalna utan duk. Värm vattnet till fingervarmt, 37°C. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter
Mät upp mjöl, salt och fett i en vid bunke. Smula sönder den färska jästen, tillsätt fingervarmt (37 grader) vatten och slamma upp jästen, tills det inte finns några klumpar
Lös jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt olja, salt, socker och majsmjöl. Låt jäsa i 15 min. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen på bakbordet tills den är smidig
Låt dem svalna på galler utan bakduk. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, vetemjöl, äpple, salt och rågsikt