Pressa över citronsaften. Egentligen gillar jag frukter som plommon och persikor precis som de är men den här tiden på året smakar de inte specielllt mycket och då passar det fint att ugsnbaka dem för att locka fram smakerna
Ta ur lagerbladet och ha i citronsaften. Grytan innehåller bland annat champinjoner, katrinplommon och haricots verts (gröna bönor) och är smaksatt med harissa och en härlig kryddblandning, ras el hanout, som jag hittade på bloggen 'Strenght and sunshine' (se här)
Eftersom plommonen frigör mer vätska under gräddningen låter jag också de halverade frukterna dra en stund i lite florsocker, som hjälper till att suga upp saften
Skär plommonet i halvmånar. Plommon 1 st. Dela citronen i två och pressa saften från halva citronen i en kastrull med ca 1 liter vatten. Vispa snabbt ihop ca 2 msk olivolja med saften från den andra citronhalvan
Skålla, skala och kärna ur plommonen. Lägg ner plommon och paprika i grytan tillsammans med kapris. Pressa saften ur 1/2 citron och 1/1 apelsin. Tillsätt pressad saft av 1/2 apelsin och 1/2 citron, vin, salt, peppar och tomatpuré. 5 st plommon
Riv skalet av citronen och pressa ut saften. Skär plommonen i kvartar. Det blir rätt mkt vätska när både frukten, citronsaften och vinägern börjar koka
Det blev knappt några plommon på vårt plommonträd vid stugan i år. Plommonsylt är underbart gott till havregrynsgröt men är också en sylt man gärna kan använda i matlagningen
Plommonen väges och tvättas samt räknas och kokas sedan med skal och kärna i 30 min under lock med vattnet. 1 1/2 kg plommon. Saft av 2 st pressade citroner