Att laga mustig fond till fisksoppa på rostaderäkskal har jag lärt mig av den gode Tore Vretman. Här användar man de annars lönlösa räkskalen och får till en otroligt god smak
Jag kan inte påstå att jag alltför ofta lagar räkfond från grunden, men efter att ha gjort räkmackor häromdagen kändes det vansinnigt trist att slänga räkskalen så jag gjorde en räksoppa
Fräs löken i olja tillsammans med räkskal och saffran. 1 nypa räkskal. Ansa och hacka fänkål, skala och hacka lök och vitlöksklyftor, skär i persiljestjälkar och fräs allt i olja tillsammans med räkskal och lagerblad i en stor kastrull ca 1 min
Fräs räkskal i olja ca 3 min i en kastrull. Gör så här. Skala räkorna och ställ dem kallt, spara skalen. Skala och skär morot, lök och vitlök i cm-stora bitar
Soppan går även bra att göra med räkskal och hummerskal om man inte har tillgång till kräftskal. Fräs rotsakerna och löken utan att de tar färg i någon minut och ta sedan i de rostade kräftskalen
Räkbuljong "från kokat räkskal". Skala och hacka lök, sötpotatis, morot, vitlök, ingefäran stek i smör och olivolja, slå på den kokta silade räkbuljongen, och lägg i en grönsaksbuljongtärning
Sprid ut räkskalen, timjan och rotsaker på en ugnsplåt och klicka över tomatpurén. 1 kg räkskal. Låt allting småkoka ca 20 minuter, stormkokar fonden med räkskalen i blir den besk. 1 kg räkskal
(gjord på rostaderäkskal, vatten, vitlök, lök, morötter, purjolök och tomatpuré). Ibland kan jag få riktiga cravings på sånt jag nästan aldrig annars äter och igår var en sån dag då jag verkligen ville ha en god fiskgryta