Servera kött, rotfrukterna och rödbetor, sås var för sig. Skala palsternacka, morötter och rödbetor. Koka rödbetorna lite mjuka i lättsaltat vatten i cirka 3-5 minuter och ställ på avsvalning. Dela rödbetorna i 4-6 bitar och lägg i egen ungsfast form, ringla över olja och stek i ugnen samtidigt som rotfrukterna, Under de sista minuterna smular du över ädelost (eller fetaost också jättegott) och gratinerar de sista minuterna på högre värme. 3 stora rödbetor
Servera kött, rotfrukterna och rödbetor, sås var för sig. Skala palsternacka, morötter och rödbetor. 13 stora rödbetor. 1800 g rostasfile i bit 65 g marinad på påse (jag tog Santa Marias vitlöksmarinad) Salt Peppar 5 stora potatisar 2 stora morötter 2 stora palsternackor 3 stora rödbetor 75 g ädelost efter egen smak 230 g pepparsås (jag hade köpt färdig, Erik Lallerstedt) Smör/milda OljaBörja med att lägga köttet i marinad, endera i en plastpåse eller i en bunke. Koka rödbetorna lite mjuka i lättsaltat vatten i cirka 3-5 minuter och ställ på avsvalning. Dela rödbetorna i 4-6 bitar och lägg i egen ungsfast form, ringla över olja och stek i ugnen samtidigt som rotfrukterna, Under de sista minuterna smular du över ädelost (eller fetaost också jättegott) och gratinerar de sista minuterna på högre värme
Tricket för att få den här varma vintersalladen extra god är att rosta rotfrukterna rätt så att de verkligen får en gyllene och krispig yta och att salta och peppra ordentligt
Anledningen till att du gör rödbetorna för sig är att de färgar av sig men den vackert röda saften är vattenlöslig, inte oljelöslig, så när du väl täckt dem med lite olja håller de sig på mattan bland de övriga rotfrukterna
Ingredienser Portioner. 1 1 rödbeta 1 stor morot 1 liten bit kålrot (1 liten bit motsvarar ca 75 g) 1 palsternacka 1 msk balsamvinäger 1 tsk flytande honung 1 msk rapsolja 1 krm salt 1 krm nymalen svartpeppar ev ett par kvistar färsk rosmarin Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Det som är så perfekt är att du oftast kan köpa rotfrukter en och en i affären, vilket gör att du utan att det behöver kosta så mycket kan köpa en sötpotatis, två rödbetor, en gulbeta, två morötter, ja du förstår
Nu på höstkanten är rotfrukterna som finast och att baka dom i ugnen blir så himla gott, det blir en lite nötig smak och den bakade citronen passar bra till