Saltlake till strömming recept

Miia´s Suutarinlohta/ Skomakarlax

Slå av saltlaken, rulla ihop filéerna( t. ex i en stor glasburk med tillhörande lock), varva med lökringar, kryddpepparkornen samt lagerblad
Kippers, kycklingvingar och hasselbackspotatis, smått och gott!

Kippers, kycklingvingar och hasselbackspotatis, smått och gott!

Köpte några Kippers här om dagen (Kippers är sill som fläkts i ryggen, rensats från huvud och ryggben, legat i saltlake och kallrökts, inte att förväxlas med Böckling som är strömming som saltats och varmrökts utan att rensats innan)
Julen, julen, julen är kommen ...

Julen, julen, julen är kommen ...

blev lagt i en saltlake och lagrades antingen i rökbastun eller i matboden,. Låt oss ta några hastiga kliv tillbaka

Vinbladsdolmar med strömming

Strö rå lök och persilja över fiskdolmarna och servera direkt ur formen med sallad och bröd till. Lägg strömmingsfiléerna med köttsidan uppåt på arbetsbordet och salta och peppra

Kokt saltströmming

Gärna i en skål så att saltlaken inte läcker ut. Lägg strömmingen och saltet i en kraftig plastpåse. 1 kg rensad strömming

Så åt vi - ur Stora Boken om Livet Förr

Enformigheten bröts bara till helgerna och vid en och annan fest. Kött och fläsk, mjölk, smör och ost, insjöfisk, sill och strömming äro de vanligaste sovelvaror

Sotare

Salta fisken först och låt den ligga nära glöden under tillagningen. Den skall vara sotsvart, dock ej bränd 1 kg strömming eller löja. Saltlake 10% (1 dl salt och 9 dl vatten som kokas till saltlag