Ryggbiff med ädelostsås. Var så sugen på en rejäl biff och mustigt rödvin denna fredag, vilken tur att jag då kikade in på Coop Extra som hade en liten skylt med 199 kr varje fredag för ryggbiff och entrecote, närproducerat och allt. Köpte lite småpotatis som jag kokade i ca 10 min i salt vatten och sedan på med olivolja, någon liten vitlökskklyfta och flingsalt rostelirost i ugnen ca 15 min tills det fått en fin färg
Bären ställdes åt sidan medan köttet som hade fått sin kappa lätt skuren i remsor och gnidits med flingsalt och svartpeppar, nu tog över platsen i den varma ugnen
Stick in en ugnstermometer mitt i köttet, lägg över i en ugnsfast form och dra över lite mer örter. Senaste bit att bli tillagad i köket var den hela ryggbiffen, en oerhört mör och fin köttbit med god smak av vilt
Ryggbiff med Klyftpotatis och Hemmagjord Bea. Till fyra personer köpte vi en hel ryggbiff på 1,2 kg, och det räckte även till två biffmackor (recept kommer i veckan). Lägg den sedan i en ugnsform, sätt en kött termometer i den tjockaste delen och tillaga i 180 grader till önskad innetemperatur. Ta upp köttbiten ur ugnen, låt vila i minst 10 min och skiva den i tjocka skivor, precis innan servering
Sätt även in tomaterna med lite olivolja på, i ugnen och låt rosta tills de får lite färg. Salta och peppra ryggbiffsskivorna ordentligt och stek sedan i smör på båda sidor
Låt köttet gå klart i ugn. Avsluta à la minute i salamander eller ugn vid servering. Sprinkla rosmarin och lite socker över - låt gå i ugn ungefär en timme
Lägg potatisen på en ugnsplåt, tryck till varje potatis med en gaffel så den ”öppnar sig” och går sönder något, men försök att hålla den hel så den inte faller isär
Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Lägg upp på en plåt och sätt in i ugnen ca 40 minuter, eller tills de är genomstekta och fått en vacker färg. 4 ryggbiffar
Beroende på hur tjocka bitar du har så kan det vara en bra idé att låta de gå en stund i ugnen. Ryggbiff med fettkappan kvar i rejäla bitar ( en per person)