Pepparkaksmakande smulpaj med äpple och vaniljvisp
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
6 st
äpplen (ca: 500g)
75 g
Milda mat- och bakmargarin
5 dl
vetemjöl
75 dl
havregryn
1 dl
rå- eller rörsocker
1 tsk
mald kanel
1 tsk
mald nejlika
1 tsk
mald ingefära
1 pkt
Milda vaniljvisp
Beskrivning
Sätt ugnen på 175°C
Smörj formarna/formen med flytande margarin.
Skiva äpplena i tunna skivor, fördela i formarna/formen.
Blanda ihop resterande ingredienserna till smuldegen och strö på äpplena.
Grädda i mitten av ugnen om du har över- och undervärme, (med varmluft spelar det ingen roll var) i ca 10-15 minuter tills pajerna fått en gyllenbrun färg.
Servera med Milda Vaniljvisp.
Tips: Byt ut havregryn och mandel mot cornflakes och kokos för en annan smakkombination.
Först ut i äppelbaket för denna gång är en lättgjord smulpaj smaksatt med kanel. Hösten är äpplenas årstid, och jag har insett att jag knappt bakat något alls medäpple under denna säsong
Mina föräldrar brukar alltid få massvis medäpplen av bekanta varje höst, och jag kommer ihåg att mamma brukade göra underbara äppelpajer ibland på söndagseftermiddagarna under min uppväxt
Inspirerad av det stötte jag mitt saffran till smulpajenmedäpple i lite Calvados. Blanda med smör och övriga ingredienser och blanda till en smulig massa
3 st äpplen. 2,5 dl vaniljvisp. Ingredienser 250 g smördeg på rulle 3 st äpplen 1 tsk malen kanel 0,5 dl rårörsocker 1 st ägg till pensling 2,5 dl vaniljvisp Skriv ut
Om man på hösten har trädgården full av äpplen som är så sådär sura så att man inte kan låta bli att grimasera, så är det med andra ord ett gyllene tillfälle att göra något av dem
Ihop med den gräddiga vaniljvispen fick vi till ochmed förnimmelser av semlor. Men idag känner vi för att vara lite busiga och gör presentationen baklänges av gårdagens middag med hösttema, alltså bjuder vi er på efterrätten först
Smulpajmedäpplenoch nötter. Smörj en vid pajform med en klick smör och lägg i äpplen. Lägg rumsvarmt smör, socker, mjöl och nötter i en bunke och smula ihop det med fingrarna till en smullig massa
Ställ formen och resten av mördegen i kylen medan du gör fyllningen. Skala och skiva äpplena tunt. Strö försiktigt på valfri mängd kanel jämnt över äpplena
Hacka eller mixa mandel tillsammans med hasselnötterna till ett lite grovare mjöl, blanda sedan smöret, "mjölet" (nötterna och profibert), kanelen och sötningen till en sorts smuldeg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.