1 Pajdeg:200
g dinkelmjöl, siktat ekologiskt 80 g råsocker, ekologiskt mixat till ett pulver 1 knivsudd oraffinerat havsalt 120 g normalsaltet smör, ekologiskt 40 g äggula, ekologiska
1 Karamelliserad
äppelkompott:1 kg äpplen 200 g råsocker 1 citron 5 g kanel, finmald
1 Mandelkräm:55
g mandelmjöl 55 g råsocker, mixat till ett pulver 50 g smör, rumstempererat Cezt från en citron 1 knivudd salt 2 g malen kardemumma 55 g ägg
1 Till
monteringen2 äpplen, ekologiska svenska 2 päron, ekologiska svenska Strösocker eller råsocker Kardemumma, grovmalenPajdeg
Blanda alla torra ingredienser till majdegen i en bunke. Klicka i smöret och arbeta ihop till en deg med sandliknande konsistens. Rör ner äggulorna och arbeta ihop till en homogen men lite kladdig deg. Täck med plastfolie och låt stå i ca 4 timmar i kylen. Placera tarteringen (diameter på 21 cm och 2 cm hög) på en plåt med bakplåtspapper, pudra lite mjöl på bordet och kavla ut degen till ca 4-6 cm tjocklek. Skär ut en ring som passar formen. Fodra formen genom att försiktigt trycka ut degen i kanterna. Skär bort överflödig deg med en vass kniv. Låt stå i kylen. Karamelliserad äppelkompott
Hacka äpplena i mindre bitar. Gör en karamell i botten av en gryta med sockret. Dra i äpplena och pressa i citronen och kanelen. Koka ihop tills äpplena mjuknat. Kyl ner. Mandelkräm
Vispa ihop mandelmjöl, socker, smör, citronskal, salt och kardemumma med en elvisp. Tillsätt sedan ägget och vispa till en kräm, lägg krämen i en spritspåse. Montering
Ta ut skalet ur kylen, spritsa ett tunt lager med kräm i botten och bred ut, ca 5 mm. Lägg ett lager av den karamelliserade äppelkompotten men spara plats för mer kräm och topping. Spritsa på ett lager till av mandelkrämen, nästan hela vägen upp. Skiva äpplena och päronen tunt och vänd i socker och kardemumma. Placera i ett fint mönster. Strö över råsocker och hackad mandel. Baka i ugnen på 195 grader i ca 20-30 minuter, eller tills den fått en fin färg. Servera kakan ljummen till glass eller vaniljkräm eller som den är.
Ställ formen och resten av mördegen i kylen medan du gör fyllningen. Skala och skiva äpplena tunt. Rör ihop resterande ingredienser till fyllningen och häll/bred försiktigt över äpplena
Att karamellisera frukt och servera havreströssel till är ett trevligt alternativ till smulpaj. Byt ut vaniljsåsen mot kanelglass och du har en klockren fullpoängare…
Det är regn, rusk och eländigt. Men inne är det varmt, mysigt och julfrid. Är det inte gott att då sätta sig i soffan framför brasan eller tända ljus och dricka något varmt
Vänd dem då och då så att de inte bränns vid. Snitta en vaniljstång och skrapa ur fröna. Kärna ur äpplenaoch skär dem till cirka 1,5 centimeter tjocka skivor (ta mittenpartiet på äpplena för jämna bitar). Hetta upp smör i en stekpanna och stek äppelskivorna tillsammans med kanel och råsocker i 5-8 minuter beroende på hur mjuka du vill ha dem
Godmorgon, solen strålar och dagen ser ut att bli fin. Den här gången blev det ett äppleoch havrebröd, äpplena kommer från vår trädgård så det känns lite extra kul
Äpple Öl. Hacka äpplena med skal och kärnhus och lägg i en kastrull. Äpple Öl. Blanda ut jästen med lite socker och lite ljummet vatten i en skål, då får du en vätska som sedan lättare blandas i äppelvattnet
Rödbetorna är som allra godast nu och väl värda att frossa i. Om man vill göra mer av dem än bara koka och äta med smör, och eventuellt lite salt, så kan man göra en ljumen rödbetssallad med äppleoch pepparrot
Gillar verkligen att laga vegetariskt och prova mig fram till olika vegbiff varianter. Ofta är min äldsta dotter här som provsmakare och hon äter inte rött kött så det passar bra
Äpplefyllning. Vi flög över norra och södra skärgården vilket var super kul att se från ovan. Mycket god med äpplenoch en mandelkräm och havre crumble på toppen
Ta bort kärnhusen i äpplenaoch fyll hålen med blandningen. Till två äpplen, blandade jag 1dl grovriven mandelmassa men 1tsk nystött kardemumma, 1tsk kanel, 1msk råsocker och en nypa vaniljsocker. Klicka på ca 1msk smör och lika mycket honung på varje äpple
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.