En av mina turkiska favoritmaträtter är Sarma, eller vinbladsdolmar som det heter på svenska. Jag har inte lagat det själv någon gång och jag vet inte heller hur man gör
Finns det något så-rullar-du-tajta-vindolmar-kurs att gå. I så fall skulle jag behöva det. Pilligt jobb är bara förnamnet men äntligen har jag gjort mina första egna vinbladsdolmar
Blötlägg riset i varmt saltat vatten i 10 minuter. Häll av vattnet och skölj riset. Förbered fyllningen. Stek lök, vitlök och pinjenötter på låg värme och tillsätt riset och låt det steka i 5 minuter
Skölj riset noga och väl och låt stå cirka 20 minuter, gärna längre. Skölj vinbladen om det behövs. Blanda köttfärs, den hackade löken, köttfärsen, mynta och persilja
Ibland kan en burk med färdiga vinbladsdolmar vara en räddning på middagsmaten. Naturligtvis kan du göra dem själva genom att köpa färdigförvällda vinblad och tillaga din egenkryddade rissmet
Foto. Theres Lundén. I våra trädgårdar växer alltid minst en vinranka. I skogsträdgården är det för vindruvornas skull, men i tillsammansodlingen är det för vindolmarnas skull
Min mans vän Jan har en mor som är helt outstanding vad gäller matlagning. Senast vi var och hälsade på åt vi så att magen stod i fyra hörn och vi fick rulla hem
Minns första gången jag var i Turkiet 1991 och blev serverad en köttgryta som var SÅ god. Osmanish Pfanne stod det i menyn, på tyska givetvis vilket är vanligt i Alanya
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.