1 h
jäsning/vila + 15 min bak + 1 h jäsning/vila+ 15 min bak + 10 min jäsning/vila + 15 min bak + 1 h jäsning +1 h min gräddning + 1 h vila
500 g
rågsurdeg
2 limpor
Ingredienser
500 g
Vetemjöl
500 g
Dinkelmjöl
500 g
Vatten
500 g
Rågsurdeg
18 g
Kummin
10 g
Jäst
28 g
Salt
Jag anger alltid vikten på alla ingredienser då det ger ett mer exakt mått. Vill man översätta exempelvis Vatten till volymmått (dl) så rekommenderar jag inlägget Volym och vikter.
Ungerskt bondbröd är ett supergott bröd med en härligt seg yta och ett mjukt innanmäte. Brödet blir extra saftigt och hållbart av att det innehåller kokt potatis
2 st limpor 2 dl vetekross2 dl grovt rågmjöl5 dl vatten50 g jäst1 dl Kesella kvarg 50 g mjukt smör2 tsk salt7–8 dl vetemjöl special med fullkorn Blanda vetekross och rågmjöl i en bunke. Grädda 35–40 min
I originalreceptet, som kommer ifrån boken 'Matbröd' av Tulla Grünberger, står det att brödet ska bli fast och syrligt, men mitt flöt ut och hade inte speciellt mycket syra, så jag antar att jag måste ha gjort något fel
Låt dem jäsa under plastfolie eller handduk på varm plats (25–30°) under 35 minuter. Dag 1, surdeg. Blanda surdegskultur, rågfullkornsmjöl och vatten och låt stå i 24 timmar
Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen i lite av det. Tillsätt resen av vattnet, den pressade potatisen, salt och lite av mjölet i en hushållsassistent
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.