1 Fyllning500
g fläsk-, kyckling- kalkon- eller nötfärs 10 cm purjolök, strimlad 1 näve sockerärtor, finhackade 3-5 cm ingefära, riven eller finhackad 1-2 msk sojasås 1 msk sesamolja 1-2 msk sweet & chili-sås salt och peppar
1 Dippsås2
dl fisksås 1 msk socker 2-4 lime, pressade 2-3 msk sweet chili-sås 1 chilifrukt, hackad och urkärnad 1 näve koriander, hackad några droppar sesamolja ev lite soja
1 Ångkokning
isbergssalladDeg
Mät upp mjölet i en bunke. Gör en liten grop i mjölet och tillsätt lite vatten. Rör runt. Tillsätt lite mer vatten, rör runt. Fortsätt så tills du har en smidig deg som inte klibbar. Täck med en fuktig kökshandduk och sätt för att vila i kylen under tiden som du gör fyllningen och såsen. Fyllning
Blanda alla ingredienserna i en bunke. Dippsås
Blanda alla ingredienser i en liten skål. Dumplings
Ta ut degen från kylen. Knåda den i ca 5 minuter. Dela degen i fyra delar. Ta en del, lägg tillbaka de andra delarna under den fuktiga duken. Kavla ut degbiten till en stor, tunn fyrkant. Med en mall gjord av papper (9x9cm), och ett glas med 9 cm diameter, skär ut kvadrater och cirklar i degen.
Lägg ca 1 msk av fyllningen i mitten av degarket och vik ihop (se på internet efter olika sätt att vika dumplings eller använd fantasin). Gör detsamma med all deg.
Koka upp en stor kastrull med vatten. Häll i en fjärdedel av dumplingarna i vattnet. När dumplingarna flyter upp till ytan låt de koka i ytterligare 5 minuter. Ta upp en dumpling och kolla så den är genomkokt. Ta upp de kokta dumplingarna ur vattnet och häll i nästa sats. Alternativt; ångkoka. Koka upp en stor kastrull med vatten och sätt på ångkoksinsats (finns bland annat i asiatiska butiker) i bambu och placera isbergssalladen i botten. Lägg sedan i dumplingens i 10-15 minuter.
Blanda samman med fläskfärsen i en skål. Fyll gyozaplattorna med ca halv matsked av fyllningen. Fukta ena kanten med lite vatten och vik ihop plattorna som små halvmånar
Visst är det bra med nyårslöften i hälsans tecken men för att man ska orka hålla igång med träning och nyttig mat tycker jag det krävs avbrott med något syndigt gott och det är precis vad de här är
Sockerkaka med brynt smör. Chokladkaka med kokossocker. Fudgekaka från Söta saker Mjuka kakor. Ett av mina absoluta favoritrecept ur min nya bok Söta saker
Jag gjorde dumplings igår och de blev faktiskt lyckade. Mitt råd är alltså att ta det försiktigt med sesamoljan, tillsätt lite i taget för oljan tar lätt över smakmässigt
Resultatet blir ett saftigt, rustikt och glutenfritt bröd, fyllt med nötter, frön och havregryn. Jag vet inte hur det är för er, men för mig så hamnar mjöl överallt, det blir kladdigt och hela processen känns nervöst med allt som ska stämma med knådning, vätsketemperatur och jäsningstider
Häll i fyllningen i det varma pajskalet och täck med marängen. Servera med grädde eller glass. Smöra en pajform och kavla ut degen, täck formen med degen och skär bort överskottet, nagga botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 200 grader
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.