2 hg
sidfläsk (tar jag helst, men originalreceptet föreskriver bacon fast jag tror det mer är som fransk bacon som jag tycker liknar sidfläsk mer här), Skuren i strimlor och blancherad genom att kokas i några minuter (numera kan man finna färdiga lardons, små sidfläsk- eller baconkuber i vissa affärer, precis som i Frankrike. Då tar jag det för att förenkla.)
1½ kg
magert kött, skuret i 5-cm tärningar (fransyska eller rostbiff passar bra)
1 morot,
skivad
1 gul
lök, skivad
1 tsk
salt
peppar
30 gram
mjöl
7 dl
fylligt rödvin, helst samma sort som serveras till maten, eller en Chianti (står det i franska kokboken..)
7 dl
mörk oxbuljong (den sanne entusiasten gör sin själv – ta annars en god på flaska eller köp i hallen)
1 msk
tomatpuré
2 krossade
vitlöksklyftor
½ tsk
timjan
1 sönderbrutet
lagerblad
18-24 smålökar,
mörkbräserade i buljong (se mer nedan)
Här kommer den, den absolut godaste grytan som finns. Grundreceptet och bilden kommer från ICA buffe. Som vanligt gör jag en rejäl omgång när jag väl gör
Det var sjukt länge sedan jag åt en riktig boeufbourguignon. Vegetarisk (vegansk) BoeufBourguignon, 8-10 personer (Dela receptet på hälften för en vanlig middagsservering)
Klart att det kommer viktigpettrar och skriker något om att det inte längre är en BoeufBourguignon och det kanske det inte är, alternativt är det en Boeuf med touch av äpplen på mitt sätt
Boeufbourguignon800 g högrev 200 g rökt sidfläsk 300 g färska champinjoner, halverade 200 g steklök 1 l rött vin 2 st lagerblad 4 kvistar färsk timjan 4 dl kalvfond (späd ut enligt förpackning) svartpeppar maizenaredning 150 g haricots verts
-P Denna grytan lagade jag i lördags och är en variant på BoeufBourguignon med massor av god smak. Långkok är bland det bästa jag vet och det är äkta kärlek på en tallrik för mig men det är minsann ingen snabblagad mat utan den kräver tid och planering
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.