Champinjongratinerade kotletter. Hej i vårvärmen. Våren är kommen hopp tralala la. Ja, som ni nog gissat är jag mer än överlyckling över att våren är på väg med besked, och jag har nu officiellt lagt undan både vinterjackan och vinterskorna
Badda in en bit oxstek i färsk timjan, salt, peppar och skuffa in i ugnen på 75 grader. Jag ska erkänna en sak, lite av en svag punkt sådär, jag blir sjukt bitter, kort i tonen, stött, ledsen och nästan arg när min mat inte går hem
Oxstek är en riktig klassisk söndagsmiddag. När jag var yngre och bodde hemma tyckte jag att man åt stek, sås och potatis hela tiden och va ganska trött på det, men nu uppskattar jag verkligen denna rätt
Champinjongratinerad fläskfilé4 portioner 6oo g fläskfilé1 tsk saltvitpepparRiven ostSvampstuvning1 stor burk champinjoner2 msk margarin3 msk vetemjöl2 dl grädde1,5 -2dl svampspad0,5 tsk saltVitpeppar Gör så härLägg fläskfilén på stekgaller i långpannaGnid in köttet med salt och pepparSätt in filén i ugn i 175 grader i 45 minuterHacka svampen något och fräs den i margarinStrö över mjölet och späd med grädde och svampspadLåt koka några minuterSalta och peppra Skär filén i skivorLägg dem i en ugnsfast formBred den avsvalnade stuvningen över köttetStrö över rikligt med ostSätt in fatet i 275 grader i 10-15 minuterHasselbackspotatis4 portioner 12 medelstora potatisar3 msk margarin1,5 tsk salt1 msk ströbrödGör så härSkala potatisen Skär potatisen i tunna skivor men ej helt igenomStäll potatisen med skivorna uppåt i en ugnsfast formSmält margarinet och pensla potatisenUgnsstek potatisen i 225 grader i 45 minuterEj för stark undervärmePensla då och då med det smälta margarinetNär potatisarna fått lite färg strö över salt och ströbrödTill serveringTomat- och gurksallad med söt/sur citrondressingDressingSaft från en citronEn gnutta vatten3 msk socker0,5 tsk saltVitpeppar Jag önskar er alla en trevlig Valborg och 1
Middagen började med förrätterna oxstek, fårstek, kalvstek, stekt järpe, gås, hare, höns och orre. Nu är det dax för grytor som har kokat i flera timmar, man kan kalla dem för höstgrytor
Champinjongratinerad hummer för 2. Fisk och skaldjur. Så var det då dags för året sista inlägg. Sitter och skriver det på tåget mellan Stockholm och Östersund
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.