Hel vitlöksklyfta: Stek hel klyfta i olja eller lägg i olja eller vinäger.Krossad vitlök: Öppnar upp smakerna lätt i själva vitlöken. Passar bra att lägga ner i grytor eller om man vill få ut lite mer smak vid stekning av en köttbit eller om men rostar rotsaker i ugnen.Skivad vitlök: Lagar du skaldjur använd hela skivor för mellansmak. Går att skiva lök med en mandolin eller som i Maffiabröder/Goodfellas-filmen ett rakblad. Då smälter nästan vitlöken i själva såsen.Grovhackad vitlök: Gott i bolognesegrytor, köttbullar och biffar.Finhackad vitlök: Använd i släta fina såser till vissa skaldjursrätter. För starkare vitlökssmak- fördela den fint i en rätt.Riven vitlök: Använd zestjärn/rasp. Ger mycket smak och är gott i örtdressingar som är baserade på olja.Pressad vitlök: Ger en intensiv kraftig smak. Används i tunga gratänger med mycket smak och fettbaserade såser.Rostad vitlök: Antingen hela klyftor eller så hel i ugnen: Söt rund fin smörig och nötig smak. Gott att äta den som den är eller i smör eller på en macka.
t Eriks har börjat göra en serie öl där Mathias Dahlgren och Jessica Heidrich samarbetar och tar fram öl med svensk kryddning och som ska fungera till svensk mat
Erik (sonen) har fyllt år i veckan och det firande vi förstås med fika och sedan middag på kvällen. Mormor hade med sig Makalösa (jättegoda) och jag bjöd på kokoskakor och sedan hade Peter köpte en tårta dagen innan till eftermiddagsfikat
Här kommer nu Eriks favvo-recept på kycklingspett med jordnötssås. Väldigt starkt blev det, (hela TVÅ gurkor gick åt till oss fyra vuxna, för att svalka gommen lite
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.