2 bröd Dag 1, kväll 100 g (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl) 150 g ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl) 150 g ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl) Dag 2, morgon surdeg från gårdagen 500 g vatten (500 g = 5 dl) 10 g jäst 800 g ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl) 1 msk salt (1 msk = 20 g) neutral olja t ex rapsolja Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad 2 valfria frukostprodukter 10
För er som gillar hårda kanter – låt brödet/bröden svalna utan duk. Smula jästen i degbunken. Idag lät jag mig inspireras av mitt allra första surdegsbröd, som i sin tur var inspirerat av ett bröd av Jan Hedh
-) Ja, han har inte bara tagit över föräldraledigheten här hemma utan även brödbaket. Brödet som vi valde att göra kommer ifrån boken "Enklare bröd" vilken jag verkligen kan rekommendera, många bra enkla bröd, både med surdeg och utan
Denna gång blev det ett riktigt gott surdegsbröd med dinkelmjöl i. Ingrediensersurdegen från gårdagen1 tsk jäst2 dl kallt vatten2 dl vetemjöl special2 dl siktat dinkelmjöl1 dl dinkelmjöl fullkorn1 msk honung1½ tsk saltPå morgonen så blandar man surdegen från gårdagen med jäst och vatten, tillsätt sedan övriga ingredienser. 1 tsk jäst
Smula jästen i bunken och lös upp i vattnet. Jag har helt och hållet snöat in på surdegsbröd just nu. Det var verkligen länge sedan jag gjorde ett "vanligt" bröd men det är något visst med surdegsbröd
Låt brödet svalna på galler utan bakduk. Lös jästen i det kalla vattnet. En mycket gott surdegsbröd med seg, hård skorpa och luftbubblor inuti, precis som ett surdegsbröd skall vara
Det är ju så gott med färskt surdegsbröd, älskar när kanten är lite knaprig, supergott. Ingredienser16 dl vetemjöl (ekologiskt)2½ dl grahamsmjöl2½ dl vetesurdeg7 dl vattenca 1/3 pkt jäst1½ msk havssalt1½ dl solrosfrön2 dl linfrönBörja med att lösa upp jästen i vattnet i degbunken. ca 1/3 pkt jäst
Jag bakade Ingeborgs surdegsbröd efter ett recept som jag hittade på matklubben. Förra gången som jag bakade bröd med min hemmagjorda surdeg överträffade slutresultatet min förväntan
Rör ut jäst och vatten i surdegsblandningen och sedan resten av ingredienserna. 1 tsk färsk jäst (kan uteslutas). Gör detta moment 3 ggr med ca 40 min mellanrum, det går lättare att dra degen ju mer den jäst. Lägg det jästa brödet med skarven uppåt på den varma plåten och grädda i mitten av ugnen ca 30 min, vädra var 5. 1 tsk färsk jäst (kan uteslutas)
Det positiva med dom är att det är helt ekologiskt mjöl , helt utan tillsatser, bekämpningsmedel och konstgödsel och de tillsätter inte askorbinsyra i mjölet, just askorbinsyra har det diskuterats en del om på brödbloggar under våren
15 g jäst. Rör ut jästen i 6 dl ljummet vatten, tillsätt salt, honung och surdegen. 15 g jäst. Två bröd, surdeg dag 1, baka ut dag 4, jäsa 1,5 tim + 1,5 tim, ugn 250 grader ca 45 min
Jag börjar lära känna inte bara de ljusare surdegsbröden väl, utan även stifta en god bekantskap med surdegsbrödens konung, det suraste, grövsta och allra godaste
Jag utgick igår receptet i botten på burken, brödet jäste fint (utöver surdeg innehåller degen också jäst), fick en fin skorpa i ugnen och ett saftigt och syrligt innanmäte
Då hade jag fått en så fin jäskorg och trodde att jag skulle lägga degen direkt i korgen, utan mjöl. De här bröden bakades med KronJäst råg- och fullkornsvetesurdeg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.