1 ägg
11 dl glutenfritt mjöl, finax röda hade jag, alt samma mängd vanligt mjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken, låt bli fingervarmt, ca 37*
Smula jästen i en bunke och häll på en del av smöret, rör tills jästen lösts och häll på resten
Tillsätt socker, salt och ägget
Mät sedan upp mjölet och blanda ihop till en lös deg
Häll upp i smord långpanna
Fyllning
150 gr
rumsvarmt smör
3 dl
florsocker
1½ msk
vaniljsocker
1 tsk
vaniljpulver
100 gr
philadelfiaost
Vispa ihop allt till fyllningen och klicka ut på smeten, lite större än tsk-stora klickar, tryck ner dem lite i smeten och låt jäsa i ca 30 min Pensla på uppvispat ägg och strö över pärlsocker
Grädda i nedre delen av ugnen i 200* ca 15 min tills den fått fin färg
I mitt "förra liv" när jag kunde äta gluten (eller årminstone trodde att jag kunde göra det) gjorde jag emellanåt en mjuk kaka medvaniljfyllning som alltid gjorde succé
Jag måste säga att jag har dålig erfarenhet från glutenfria bakupplevelser. Men nu äntligen, här kommer recept på en supergod äppelkaka som även kan bjudas på när man har glutenintoleranta gäster
Men då gör jag scones på morgonkvisten, väldigt fort gjort att blanda ihop degen/smeten och så gräddas dom medan jag sminkar mig och gör alla andra sysslor
Här är recept på Glutenfria frallor. Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet
Mixa dem med en stavmixer tills keson blir lite slät, då slipper du kesoklumpar i brödet. Låt degen stå och svälla medan du värmer ugnen, i 10 min. Värm ugnen till 200° och klä en plåt med bakplåtspapper. Forma 6 st platta bröd, pensla med ägg och strö på sesamfrön
Thaisoppa med röd curry och kokosmjölk. Jag gjorde den här soppan för flera veckor sedan medan det fortfarande var kallt och snön låg kvar på marken, men jag tycker det kan vara gott med en varm soppa lite när som helst på året
Vispa några minuter med elvisp till du fått en fin jämn smet. Känn med sticka att de är klara. Vispa sedan i omgångar ner florsockerblandningen varvat med den mjölkersättning du valt i det mjölkfria margarinet
Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten och olja. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med gaffel och låt jäsa i 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter
Lättlagad och fantastiskt god rabarberpaj med knäckigt kolatäcke. Jag har gjort pajen glutenfri genom att ersätta vetemjölet i originalreceptet med ris- och potatismjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.