I torsdags lyckades jag äntligen baka goda, saftiga, glutenfria kanelbullar. För alla som ätit eller provat att baka glutenfria bullar vet nog om hur svårt det kan vara att få tag i ett bra komplement till de vanliga kanelbullarna men äntligen
Dock måste man komma ihåg att glutenfria degar jäser inte lika mycket som degar på gluten-mjöl, och de ska vara kletigare än "vanlig" bröddeg annars blir brödet torrt och tråkigt när det är gräddat
I helgen bakade jag fluffiga härliga tekakor som var glutenfria. Lyckan i en liten ask när de smakade så fantastiskt gott alltså och konsistensen var precis som tekakor bakade med vanligt mjöl
Mjuka och luftiga glutenfriatekakor. Glutenfriatekakor med havre (ca 10 st)25 g jäst. 2 dl glutenfria havregryn. Dela degen i ca 10 delar beroende på vilken storlek du vill ha på dina tekakor. Kavla ut dem till tekakor, ca 1/2 cm tjocka. Nagga tekakorna och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 2 dl glutenfria havregryn
10 tekakor. 4 dl glutenfria havregryn (tex semper eller friends of Adam). Jag smaksatte mina tekakor med 1tsk brödkryddor men det är lika gott utan 10 tekakor 5 dl mjölk. 4 dl glutenfria havregryn (tex semper eller friends of Adam)
De här korvbröden och tekakorna har fin konsistens och är rejäla i formen, De kom till eftersom det finns barn som är allergiska mot guarkärnmjöl, vete mm
Låt tekakorna svalna under en bakduk, gärna på ett galler. Lyft bitarna med degskrapan över på plåt med bakplåtspapper och platta mycket försiktigt ut dem till 1 cm tjocka tekakor
Arbeta på lättmjölat bakbord och forma till tekakor, som läggs på bakpapperklädd plåt. Temat på månadens sötsak hos Söta saker är frukost, och dessa tekakor är mitt bidrag
50 g jäst5 dl mjölk (solhavre vid mjölkfritt)1/2 dl olja1 msk fiberhusk1 tsk salt1 msk vit sirap1 dl kesella eller keso eller crème fraiche (oatly imat vid mjölkfritt)1 lit glutenfri finmixSmula ner jästen i degbunken
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.