150 gram
riven parmesan eller grana padanoKÖTTFÄRSSÅS: Hacka lök och vitlök, skala och riv moroten. Bryn lök, vitlök och morot samt köttfärs i lite smör och olivolja. Tillsätt tomatpuré samt kryddor samt mjöl. Rör om och stek någon minut till. Häll över ett glas vin. Koka några minuter. Tillsätt de krossade tomaterna och 1-3 deciliter vatten samt en buljongtärning. Rör om. Låt gärna köttfärssåsen koka på låg värme under lock upp till 1-2 timmar. Men den går också bra att använda efter 10-20 minuter - förslagsvis den tid det tar att laga Bechamelsåsen. BECHAMELSÅS: Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölet i det smälta smöret. Rör om så att det inte bildas några klumpar. Häll i mjölken lite i taget och rör ut mjölet under kraftig vispning. Koka upp under omrörning. Låt koka 5 minuter under omrörning, smaka av med muskot och salt. Rör i hälften av parmesanosten i bechamelsåsen. Sätt ugnen på 200 grader. LÄGG IHOP LASAGNEN: Ta fram en ugnsform i storlek som en halv långpanna - 20 x 30 cm - och får plats med tre lasagneplattar bredvid varandra. Lägg två slevar bechamelsås och lite mozzarellaost i botten av en ugnsformen, täck med tre lasagneplattor. Lägg en fjärdedel av köttfärssåsen på plattorna, sedan en femtedel av bechamelsåsen, några msk mozzarellaost, lite parmesan och täck med nästa lager lasagneplattor. Upprepa detta i två lager till. Det sista femte lagret har du ingen köttsås kvar utan då toppar du de sista plattorna. Tryck ihop lasagenen och toppa med den sista Bechamelsåsen, samt riven ost och parmesan. Se till att du har kvar bechamelsås och mozzarellaost samt parmesan till översta lagret. Tillsätt eventuellt några msk vatten runt om i kanterna på lasagnen om inte såsen fyllt ut i kanterna. Grädda lasagnen i ugnen i ca 25 minuter eller tills lasagnen har fått en fin färg och är genomvarm. Tiden beror på om såsen du varvar med är varm eller inte. Är den kall kan du räkna 5 minuter extra. Sätt gärna lasagnen i nedre delen av ugnen då så den inte bränns på ovansidan innan lasagnen är klar. Låt gärna lasagnen stå i 10 minuter innan servering. Skär upp i lagom bitar med en liten kniv och ta upp med en stekspade eller liknande.
12 lasagneplattor. 1Varva lasagneplattor med köttfärsröra och ostsås i en smord ugnsfast form, cirka 25x35 cm. Låt gärna formen stå 15 minuter innan den tillagas i ugnen, så att lasagneplattorna mjuknar av vätskan
Ingredienser Portioner. 4 250 g broccoli 3 förp färsk pasta (gärna tortellini med ost och skinka) 2 1/2 dl matlagningsgrädde 1/2 påse riven gratängost (à 150 g) Att ha hemma 2 dl mjölk salt peppar Lägg till i inköpslistan
Ingredienser Portioner. 4 4 port pasta (gärna penne rigate) 1 gul lök ca 500 g blandfärs 1/2 msk olja salt peppar 1 vitlöksklyfta 1 tsk oregano 500 g passerade tomater 2 1/2 dl vatten 1 köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond) 1 dl chilisås eller ketchup 1 1/2 dl riven ost Till servering 1/2 isbergssallad Lägg till i inköpslistan
Koka pastan, skär gräslöken fint och riv parmesanosten. Koka upp grädden i en separat kastrull och lägg sedan ner färskosten i kastrullen så den smälter ut
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.