Ta en stor rektangulär form och pensla botten och sidorna med olja. Blanda allt noga, med händerna. Blanda i en stor skål smulad ost, mangold, mannagryn, ägg, 2 dl olja och bakpulver. Lägg 6-7 filodegsblad på varandra, men pensla varje blad med lite olja och mineralvatten. Lägg nu ca 4 msk av fyllningen och bred ut över hela formen. Fortsätt att lägga bladen med fyllningen emellan, det ska vara 3 fyllningar sammanlagt. Avsluta med 4 filodegsblad på toppen, pensla ordentligt med mineralvatten och skär pajen i bitar (kvadrater). 200 g fetaost
3 dl matgrädde 3 ägg 2 dl riven stark ost250 gr rökt skinka i bitarSalt och peppar Några chiliflakesPajskal på rulleEnkel att fixa och mycket god med en sallad till. 2 dl riven stark ost
Denna mjölmix använde jag till pajdegenPajdeg. Riv osten. Dagens middag blev en ostoch kassler paj, glutenfri såklartPajdeg3½ dl mjölmix1 tsk salt150 gr smör2 msk kallt vattenFyllning450 gr kassler1 gul lök3-4 dl riven ostlite vitpepparÄggstanning3 ägg1 äggula3 dl mjölk el. Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen (degen blir ganska kladdig)tryck ut den i en pajformoch låt vila i kylen 30 min. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader,under tiden pajdegen vilar i kylen så strimlar du löken och kasslernbryn löken och stek kasslern krydda med lite vitpeppar ställ åt sidan och låt svalna något. När pajdegen vilat färdigt så förgräddar du den i 10 min 200 graderUnder tiden vispar du ihop äggstanningenFyll sedan pajskaletmed ett tunt lager av den rivna ostenta sen lök och kasslerblandningen och toppa sen med resten av den rivna osten(Själv så skivade jag 2 tomater och la på toppen)Häll sist på äggstanningenGrädda mitt i ugnen 200 grader ca 45 min. Jag serverade pajenmed en grönsallad och en hemmagjord dressingDetta hade jag i dressingen(det blir ganska mycket men går att spara i kylen och ätas flera ggr)3 dl gräddfil1 dl majonäs½ dl chilisåslite vitpeppar och örtsaltSUPER SMARRIGT. 3-4 dl riven ost
Hade dåligt med smör hemma så pajdegen har jag lånat receptet från mat-Tina. Jag gjorde två pajer till sex personer och min lilltjej och det enda som blev kvar var en ynka liten bit
Hacka samman pajdegen i en matberedare. , Servera t ex som lunch med en god sallad. Strö över riven ost. Skär skinkan och purjolöken i strimlor, rensa svampen
Servera gärna med en fräsch sallad ochfärskost, t ex Keso funkar. Vispa "smeten" ordentligt med t ex en ballongvisp så den blir jämn o fin utan några Crème Fraiche-klumpar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.