18-9 dl
vetemjöl special Smula jästen i en skål. Värm mjölk och vatten till 37 grader och häll lite över jästen. Rör tills den lösts upp.
1 Tillsätt
resten av degspadet, sirap, rågmjöl, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl, det blir en ganska hård deg.
1 Låt
degen jäsa övertäckt i 40 minuter. Ta upp den på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bröd och lägg i smorda formar.
1 Låt
bröden jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 200 grader, 50 minuter. Låt vila i 10 minuter. Stjälp upp och låt svalna.
Receptet kommer ursprungligen från matklubben. Det här brödet lever verkligen upp till sitt namn. Ett supergott och relativt lättbakat bröd med en härlig konsistens
Den fick bli degspad och ge mustig och annorlunda smak till mitt grova, glutenfria formbröd. Recept på goda och nyttiga glutenfria matbröd kan man inte få för många av, så jag hoppas du gillar detta
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll på filmjölken och värm till 37°C. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp
Ingredienser 50 g (1 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk 750 g (ca 7,5 dl) filmjölk 45 g (ca 1/2 dl) olivolja en skvätt att smörja brödformarna med 140 g (ca 1 dl) mörk sirap 60 g (ca 1/2 msk) salt 225 g (ca 2, 5 dl) solrosfrö lite till dekoration 70 g (ca 70 g) linfrö 45 g (ca 1/2 dl) vetekli (kan uteslutas) 1000 g (ca 16,5 dl) dinkelmjöl fullkorn 60 g (ca 1 dl) vetemjöl till utbakningen
Jaha, då var det dags för veckans brödbak igen. Maffigt är bara förnamnet. Nyttigt likaså. Brödet är fullkomligt proppfullt med bra fibrer, nyttiga vitaminer och mineraler, finfina fettsyror och naggande goda spårämnen
Här kommer ytterligare ett förslag på grovt, glutenfritt formbröd att variera med. Jag tror inte att den mage existerar som fortsätter att strejka efter några skivor av det här brödet
Det här glutenfria, grova formbrödet är nog det maffigaste bröd jag någonsin bakat. Ja, det är faktiskt en ren och skär orgie i nyttigheter, och jag har knökat i alla möjliga godsaker som är bra för hälsan och välbefinnandet
Jag köpte boken "Lugn mage med gott bröd" med recept anpassade till FODMAP. Jag har en krånglig mage (IBS) och har genom åren försökt spåra vad jag mår dåligt av och det har inte varit enkelt att se ett mönster
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.