https://blogg.alltommat.se/fridasbakblogg/2018/02/13/ljuvlig-hallontarta/
elin videsäter
elin videsäter

https://blogg.alltommat.se/fridasbakblogg/2018/02/13/ljuvlig-hallontarta/

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Ingredienser tårtbotten
  • 4 ägg 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1.5 tsk bakpulver
  •  
  • Ingredienser Hallonmarängsmörkräm
  • 5 ägg 2.5 dl strösocker
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 100 g färska hallon

Beskrivning

    Ingredienser tårtbotten:
    4 ägg
    2 dl strösocker
    1 dl potatismjöl
    1 dl vetemjöl
    2 tsk vaniljsocker
    1.5 tsk bakpulver

    Ingredienser Hallonmarängsmörkräm:
    5 ägg
    2.5 dl strösocker
    250 g rumsvarmt smör
    100 g färska hallon

    Gör så här:
    Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform (18 cm) med bakplåtspapper, höga kanter.
    Smörj sedan botten & kanterna med smör och strö i kokos.
    Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i 8 minuter på högsta hastighet. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten. Häll upp smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
    Känn med en sticka, den ska vara torr. Låt svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder ”kakan” upp och ned.
    Låt svalna helt innan du delar botten i tre eller fyra delar.
    Hallonmarängsmörkräm: Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa konstant med en handvisp tills blandningen nått en temperatur om 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält.
    Ta bort skålen från värmen och fortsätt sedan att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet.
    Vispa tills smeten har svalnat helt, vilket tar ca. 7-8 minuter.
    Tillsätt nu smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i ytterligare i 3–5 minuter.
    Mosa hallonen med en gaffel och vänd sedan ner dem i smörkärmen.
    Tårtan: Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred ut en liten del smörkräm över botten, upprepa tills alla bottnar är byggda på varandra. Spackla sedan tårtan med en spatel och spritsa eventuellt ut den allra sista smörkrämen på tårtan. Garnera med färska bär.

    Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat!
    Tag en liten del (ca. 1 dl) av smörkrämen och smält i micron eller över ett vattenbad. Tillsätt sedan den smälta smörkrämen i den skurna smörkrämen under omrörning på medelhög hastighet. Vispa tills den går ihop igen. 

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.