Att baka med surdeg kan verka komplicerat och svårt, men det är egentligen bara mjöl, vatten och lite kärlek (och kanske ett par tekniska detaljer till) som behövs
Det är dessutom många som frågat mig om det här med surdegsbakning & det är jätteroligt. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen & späder med vatten & mjöl så att den är tjock som en våffelsmet
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa
Jag tänkte baka ett rågbröd med min surdeg, recept och bilder kommer på torsdag. Surdegen hålls vid liv genom att man regelbundet fyller på med mjöl och vatten
Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra. Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet
Nagga tekakorna med en gaffel och låt jäsa till dubbel storlek, eller ca 30 min. Jag har minne från då jag var liten av min mammas tekakor som var otroligt goda
Jag har på senare tid experimenterat en hel del med glutenfri surdeg. Orsaken till att jag bakar så extremt mycket just nu är delvis för att glutenfri bakning såklart intresserar mig, men det är också frågan om recept som ska komma med i min nya bok (om de blir bra)
Smula jästen och lös ut den med surdegen och vattnet. Strö över saltet och arbeta i 5 minuter till täck bunken noga med plast folieoch låt jäsa i 2-4 timmar. sätt in båda plåtarna och spreja vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen stäng luckan snabbt och baka i 15 minuter sänk sedan värmen till 175 grader och baka ytterligare 4 minuter de ska ha fin färg och knaprig skorpa. sätt in en plåt och spreja med vatten baka i 15 minuter sänk värmen till 200 grader och baka ytterligare 4 minutergör de samma med den andra plåten
Jag gick ut med stort tålamod om att lära mig baka "riktigt" surdegsbröd men då endast EN familjemedlem åt brödet har jag övergått till att baka mina bröd med både surdeg och en liten mängd jäst
Ångad torsk med kokt potatis och skirat smör… Alltså hur enkelt och gott är inte det. Mjöl först, uppvispat ägg sen och ströbröd sist – så långt är du med va
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.