Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar. Värm ugnen till 250C, spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta precis innan bröden sätts in. 125 g rågsurdeg
Det här danska rågbrödetmedsurdeg är ett saftigt bröd med mycket tuggmotstånd. Jag var lite orolig över om brödet skulle bli bra eller inte, eftersom det är ett ganska tungt bröd som endast innehåller surdeg som jäsmedel, men det blev förvånansvärt bra
Bakade ett mycket gott danskt rågbrödmed öl igår, första gången jag bakar med öl och jag var rädd att brödet skulle smaka öl då jag absolut inte gillar öl, men brödet tog inte alls smak av ölet, himla mumsigt blev det i alla fall
Jag insåg också att det är livsfarligt att baka gott bröd när man är ensam hemma för det är lätt gjort att äta fem mackor med smör till mellanmål bara för att det är gott
230g surdegsgrund av vete (eller råg). 15g flingsaltHa ner rågmjöl, vetemjöl, surdegsgrund och vatten i bunken till en hushållsassistent. Täck formarna med en handduk och låt jäsa under natten (cirka 6–8 timmar beroende på innetemperatur)
Många avstår från att baka medsurdeg för att det verkar svårt, men det är det inte. Täck med plastfolie så att det är ordentligt tätt och låt stå över natten
Dag 1250 g vatten [2,5 dl] 175 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 25 g rågsurdeg. Dag 1250 g vatten [2,5 dl] 175 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 25 g rågsurdeg
Surdeg. Blanda en surdeg av vatten, salt, honung och alla frön och kärnor. Ta bort lite surdeg till nästa bakning, cirka 2 dl (förvaras i en burk i kylskåpet). Smöra en 1½-liters rågbrödsform och lägg i degen. Pricka ytan med en gaffel och ställ brödet i en 150 grader varm ugn. Efter 20 minuter i ugnen tas brödet ut och smörjs med smör, som penslas på när det börjar smälta
Häromdagen testade jag ett nytt recept på ett danskt rågbröd. Inte hunnit med det när jag har jobbat eftersom jag försöker lägga mig tidigt men imorgon är jag "ledig"
Nyårsafton närmar sig och förväntningarna är som alltid höga, godaste maten ska serveras i vackraste klänningen, finaste champagnen ska drickas med de bästa vännerna och man ska vara på sitt allra soligaste humör
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.