170 maskrosor,
kronblad 2 citroner, citrusköttet 30 g äppelpektin, eller två rivna äpplen 500 g socker 5 citroner, zezten (skalet) 850 g vatten 100 g citronsaftPlocka kronbladen från maskrosorna väl så att inte grönt kommer med, då blir det beskt. Skala citronen och tärna köttet i mindre bitar. Använder du äpple så river du det på rivjärn. Använder du pektin blandar du det med sockret. Koka upp allt utom socker/pektinet. Häll i sakta under omrörning. Låt puttra, småkoka i ca 30 minuter. Ta sedan av, mixa om du vill och tycker det är obehagligt med kronbladen. Häll på rena sterila varma burkar och förvara i kylen. God på mackan, till pannkakan eller till osten.
Skumma av och häll på väl rengjorda och varma glasburkar. Koka i cirka 5 minuter på mellanvärme. Ta bort marmeladen från värmen och låt stå i cirka 10 minuter
Häll upp marmeladenpå glasburkar som du steriliserat i kokande vatten. Eftersom det finns en gräns för hur många stekta gröna tomater man kan äta lånade jag inspiration från min syster som pratade lyriskt om den gröna tomatmarmelad med citron och ingefära som hon gjort av sina omogna tomater
Prova om marmeladen är klar genom att hälla ut en klick på en tallrik och dra en sked igenom. Om marmeladen flyter ihop igen behöver den koka en stund till, annars är den färdig
n och kom lagom in till Gokväll och Maud Onnermark som höll på att koka apelsinmarmelad. Imorgon blir det mitt favoritrecept, krångligare att göra men så gott, Apelsin & Whiskeymarmelad
Ett marmeladprov innebär att du tar lite vätska från koket på en sked och häller lite på en tallrik. Först blev det Rabarbersaft som står i kylen, sedan gjorde jag denna Rabarber och Jordgubbsmarmelad och resten frös vi in för kommande projekt och frugans goda pajer
Inlagda gröna tomater eller stekta gröna tomater är klassiker men jag måste slå ett slag för denna goda marmelad som passar utmärkt till ostbrickan eller på en något mer "vuxen" syltmacka till frukost
Lite apelsin marmeladpå. Klart man vill ha med sig något gott när man ska iväg på meeting. Godmorgon, sitter i köket och har precis gjort klart två mackor med lite apelsin marmeladpå, mm
Här är ett recept på enkel saft (den är super god). Rensa maskrosor (skär bort botten och plocka bort allt grönt), mät upp 5 dl gula maskrosblomblad och tillsätt i kastrullen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.