Viktigt är att man skär upp köttet tvärs över muskelfibrerna. Flankstek är något jag läst om och hört talas om flera gånger men inte tillagat förrän nu
OBS Skär rakt över de ”trådiga” muskelfibrerna, annars blir det segt. ”Kanske skulle ha en köttbit till middag”, tänkte jag i helgen och började leta runt lite bland affärerna
500g tunt skivat nötkött, strimlat på tvären över muskelfibrerna. En längre tid har jag grunnat på att försöka laga någon klassisk vietnamesisk rätt, jag har en svaghet för asiatisk mat och prövar gärna nya recept när jag kan
Sedan är det även superviktigt att skära köttet tvärs i tunna skivor över muskelfibrerna (de är väldigt tydliga så man ser dem lätt) – om man skär köttet längs fibrerna så blir köttet oätligt
Salta & peppra flanksteken och stek ett par minuter på varje sida i het panna i lite fett , innertemp ca 58 grader, låt vila ca 5 min i smörpapper innan man skär upp den i tunna skivor, tvärs över muskelfibrerna, annars blir det segt
Det är dock väldigt viktigt hur man skär upp den - den ska skäras tvärs över muskelfibrerna. Om man inte har en sous vide går det utmärkt att grilla eller steka köttet direkt och sedan skära upp det i tunna skivor (tvärs över muskelfibrerna)
Låt den komma upp i 62 grader i innertemperatur och sedan vila 10 minuter innan du skär upp den över muskelfibrerna i ganska så tunna skivor. 10 minuter innan du skär upp den över muskelfibrerna i ganska så tunna skivor
Ta upp och skär köttet i skivor tvärsöver muskelfibrerna. 800 g rimmad oxbringa 1 purjolök 1 tsk timjan eller några färska kvistar 2 lagerblad 10 vitpepparkorn cirka 500 g blandade rotfrukter, till exempel morötter, gulbetor, palsternacka, rotselleri, persiljerötter, kålrot 1 litet knippe bladpersilja eventuellt riven pepparrot 1
Flanksteken sitter i ljumsken hos nötdjuret och är platt, jämntjock och har långa muskelfibrer. Lät det vila i folie innan vi skar upp bitar/skivor rakt över muskelfibrerna
Picanha kan användas på många olika sätt, men skivar man köttet till biffar ska man tänka på att skära mot muskelfibrerna (annars blir det segt) vilket ger långa biffar som man kan dela, samt att gärna behålla fettet på när man tillagar maten för smakens och saftighetens skull
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.