I helgen bakade jag en glutenfri citronmarängpaj som ockås blev mjölkfri. Det där med att ta fotografier på bakverk när man har gäster kan te sig lite knepigt och det bästa är klart om man hinner göra det innan man sätter tänderna i härlighen
Av det som blev kvar så fanns det mycket som kunde användas, så idag blevdet ”Kyckling i ugn med mango chutney och sambal oelek” blev perfekt till oss, våra söner en sambo och våra underbara barnbarn
När sockret har smält och antagit en ljusbrun ton klickar du i smöret och låter det smälta med. Tina, rensa ur köttet och bryn skalet med en morot, en palsternacka och en rödlök skurna i bitar
Köttet blev fläskytterfile med min egen marinad, man gör det man är van vid och gillar. Lika varmt idag som alla andra dagar den senaste tiden för aktiviteten idag blevdet nästan för varmt
Köttet blev underbart gott med en härlig kärna. Det är ett färdigmarinerat kött som jag stekte precis på samma sätt som jag gjorde med kalventrecoten, alltså att bryna det och sedan steka klart det i ugnen
Blev riktigt gott med fin och knapig yta. Sen blevdet choklad. Började dagen med att baka bröd efter ett nytt recept, där brödet gräddas i en gryta i ugnen
Ner med köttet i mixern, i med lite tomater, lite vitvin och vips så blevdet en ragú. Men så kom vi på att vi faktiskt skulle åka iväg några timmar och den hade med största sannolikhet kunnat stå kvar i ugnen men om jag kan så minimerar jag gärna risken för inrökt hund
Det hade jag inte räknat med heller eftersom jag inte alls var nöjd med min tapasrätt. Kaffekokarkokboken - Bläckfiskspett med tillbehörDen sista Alfahanen - Ångad fjordlax med lime och chiliSweetchili - Grillad scampi med mangosalsaRostad mandel och ruccola - Halstrad pilgrimsmusslaPyttes
De heter egentligen lammspjäll men köksengelskan (lamb rack) slår helt urskiljningslöst i vårt svenska språk och ersätter spjällen med racks samt slår ihop orden till ett
Börja med att steka kyckling i smör, salta och peppra. Jag älskar ju Thaimat så jag blev glatt överraskad av denna rätt och kommer att tillaga den många gånger framöver i min fina Pyrexgryta, så stort grattis till Birgitta Jonsson
Köttet brände, såsen skar sig, soppan blev för salt. Den kommer aldrig att gå i hop totalt, men om man tillsätter med grädde eller creme fraiche så märks det inte lika tydligt att den är sprucken
 Vi toppade den färdiga pizzan med ruccolaolja och sedan var det provsmakning. I går var det fredagkväll och äntligen helg, men det var ganska tomt på matinspiration efter en lång arbets  vecka
Oliver var snäll och hjälpte mig skiva dem, och eftersom vi skulle äta lite kvällsmat med så tyckte jag det passade bra med en omgång amerikanska plättar till de nygjorda jordgubbarna, och en klick vaniljvisp på känns ju oerhört lyxigt dessutom
Alltså med risk för att låta allt för negativ, men vilket deppväder. Det här hade jag inte beställt. spöregn och riktigt kallt, gå här hemma och frysa när jag vill ha strålande solsken och ligga på beachen med någon sommarpratare i öronen och småslumra under solhatten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.