14 dl
basmatiris 2 msk smör 1 dl naturell yoghurt 0,5 påse saffran (0,25 g) saltKoka upp 2 liter saltat vatten i en stor teflonkastrull. Lägg i riset och koka i 7–8 minuter tills riskornen är nästan mjuka. Det är viktigt att det finns en aningen hård kärna kvar i riskornen. Sila av riset. Sätt kastrullen på medelhög värme på spisen. Lägg i 1 matsked smör, yoghurten och saffranet och blanda runt ett par varv med en sked. Häll tillbaka riset – utan att röra om – och sätt på ett lock. Smält resten av smöret i en liten kastrull. Blanda ner 3 matskedar vatten och häll blandningen jämnt över riset när det har kokat i 5 minuter. Sätt på locket igen och sänk samtidigt plattan till låg värme. Låt ångkoka i 40 minuter och vänd därefter riset upp och ner på ett fat.
Fluffigt persisktrismed en gyllene krispigtadigbotten. En tadigbotten kan göras med potatis, bröd, ris eller yoghurtris som jag har gjort i detta recept
Därefter tas riset upp och sköljs av i kallt vatten för att sedan läggas tillbaka i en kastrull med lite olja i botten för att långsamt ångkokas klart på svag värme
Sila av riset i durkslag, spola med kallt vatten så stärkelsen försvinner. Vill ni prova kan ni försöka att laga upp den underbara guldgula rislådan, Tahchin, en rätt som tar sin tid att lag men är värd sin vikt i guld
Fluffigt, aromatiskt persisktrismed smak av dill och bönor. Passar lika bra att servera riset vid en gryta, till grillat eller som en hel rätt med sallad och yoghurt
Tag med en slev och stick i riset så såsen blandas medriset lite grand. Slå i de skivade shampinjonerna och låt dem brynas med i grytan några minuter
Stekt rismed kyckling är en av mina favoriträtter. Koka riset och låt svalna. Häll på soja, sesamolja, fisksås, hoisinsås, salt och peppar och låt puttra en stund tillsammans med grönsakerna
Saftig och smakrik kyckling med härliga smaker från Mellanöstern. Klassiskt är också att tillsätta torkade dadlar, fikon eller russin som tillagas tillsammans med kycklingen i ugnen
En gratäng med allt i ett är alltid uppskattat. Ugnsbakad falukorv är gott i alla de former, här har jag dock ris i botten på formen och korvskivorna är stekta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.