11 dl
florsockerStöt saffranet och sockerbiten i en mortel.
1 Smält
smöret i en liten kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
1 Rör
ut jästen med degspadet i en bunke, använd gärna matberedare monterad med en degkrok. Blanda i saffranet. Blanda i salt och strösocker. Tillsätt 6 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Tillsätt cirka ½ dl vetemjöl i taget tills det blir en smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, cirka 3 min. Jäs under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 min.
1 Sätt
ugnen på 225 grader.
1 Utbakning.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en avlång kaka, 25x40 centimeter. Bred på smöret, strö över den rivna mandelmassan och fördela över bären. Rulla ihop, inte för hårt, från långsidan. Skär längden i 16 bitar. Ställ bitarna i en paj- eller kakform med bakplåtspapper i botten och platta ut dem lite med handen.
1 Vispa
gulan med vattnet. Pensla bullarna. Strö över mandel och pärlsockret. Låt jäsa utan bakduk cirka 20 minuter. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
1 Rör
ihop ingredienserna till glasyren och ringla den över kakan.
Jag river alltid mandelmassan och blandar den med lite grädde. Jag blandade bara ihop allt med en elvisp, men man kan köra i mixer om man vill ha den lite fastare och mindre kornig
Mixa mandlarna fint med mixern. Skålla och skala mandeln. Tillsätt socker och se till att allt mixas. Tillsätt äggvitan och vatten och kör till en hård smet
Pensla med gulan som vispats med vattnet. Bred på mandelmassa- och smörblandningen. 1150 g mandelmassa. 1Rör ut jästen med degspadet i en bunke, använd gärna köksmaskin monterad med en degkrok. 1Riv mandelmassan grovt och blanda den med smöret. Ställ bitarna med snittytan upp i en kakform klädd med bakplåtspapper, cirka 25 cm i diameter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.