Stek hälften av löken och vitlöken i smör på medelvärme tills hacket fått fin färg Arbeta snabbt ihop färsen, brödet, ägget, stekt och rå lök, hälften av osten, vin och örter till en bra smet
De första recepten på tomatsås till pasta och pizza är medeltida och kommer från Neapel, en stad med en otroligt rik mattradition, vilken dock inte riktigt avspeglar sig i Artusis bok som har en kraftig övervikt av mat från Romagna (där han själv kom ifrån) och från Toscana (där han bodde)
Artusi för svenskar | Italiensk mat från 1800-talet
300 g spaghetti 2 burkar krossade tomater (à 400 g) 3 klyftor vitlök 1 tsk chiliflakes 70 g parmesanost 0,5 kruka färsk basilika ca 3 msk olivolja, att röra ner i såsen 1 krm strösocker salt olivolja, till stekning
Större delen av veckan har spenderats på forskningskonferens i Lugano i Schweiz men jag har också hunnit spendera ett par timmar i Zürich, München och Milano (ni förstår den språkliga förvirringen
Servera frikadellerna toppad med persilja och tillsammans medspaghetti. Krydda med salt och peppar. Blanda nötfärs med 1 riven vitlöksklyfta. Tillsätt tomatpuré och låt bryna med ca 30 sekunder
När spaghettin är klar, späd såsen med vatten till önskad konsistens. Vi försöker äta vegetariskt en gång i veckan, oftast så blir det fetaostpaj, grekisk pasta (en stor favorit), böngryta med matvete, grekisk sallad eller kikärtsbiffar
På tal om barn och kärlek så kommer här ett recept från i våras som jag inte delat med mig av ännu. alla intressen kan inte brinna lika intensivt hela tiden, men det betyder inte att man behöver slänga ut sin gamla gitarr från balkongen bara för att man inte längre spelar flera gånger i veckan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.