112 lasagneplattor,
vanliga eller med gröna med spenat
1 TOMATSÅS:
0,5 gul lök
11 klyfta
vitlök
11 msk
olivolja
12 burkar
hela skalade eller krossade tomater
12 msk
tomatpuré
11 tsk
salt
10,5 tsk
torkad rosmarin
12 tsk
socker
1 OSTSÅS:
0,4 dl vetemjöl
18 dl
mjölk standard
13 krm
salt
1250 gram
riven ost som mozzarella eller gratängost
10,5 dl
riven parmesan till garneringSkala och hacka lök och vitlök. Gör spenatfyllningen: Fräs hälften av den gula löken och vitlöken i en gryta i lite olivolja och tillsätt spenat och fräs runt till den tinat och är varm. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och hacka dem. Smaksätt spenaten med soltorkade tomater, riven muskot och svartpeppar. Sätt ugnen på 200 grader. Gör tomatsåsen genom att fräsa resterande hälft av den gula löken och vitlöken i lite olivolja. Tillsätt tomaterna och hacka sönder dem med en stekspade eller slev. Tillsätt tomatpuré, salt, rosmarin och socker och koka tomatsåsen i minst 5 minuter. Gör under tiden ostsåsen: Vispa ihop mjöl och 3 dl kall mjölk i en kastrull. Värm och koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning. Tillsätt resten av mjölken, rör om och låt koka upp under omrörning. Smaka av såsen med salt. Rör i två tredjedelar av osten i såsen. Ta fram en ugnssäker form till lasagnen och smörj med lite olivolja. Lägg ett lager spenat i botten, sedan ett lager lasagneplattor och sedan ett lager tomatsås och ostsås. Upprepa till ca 4 lager - spenat, lasagneplattor, tomatsås, ostsås och toppa översta lagret ostsås med resterande riven ost. Grädda spenatlasagnen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut spenatlasagnen när den fått fin färg och servera direkt. Garnera ev. med riven parmesan.
Igår kväll blev det en gammal favorit i repris - Spenatlasagne med fetaost. Spenatlasagne med fetaost 3-4 port Spenatröra 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 250 g fryst hackad spenat 1 burk skivade champinjoner Vit sås 25 g smör eller margarin 2 msk vetemjöl till redning 4-5 dl mjölk 25 g riven ost salt & peppar Lasagneplattor 200 g fetaost Riven ost Skala och strimla löken, stek den mjuk i stekpannan tillsammans med pressad vitlök Låt champinjonerna rinna av och låt dem steka med löken Tillsätt spenaten och låt den steka med tills det mesta överskottsvattnet är borta Smält smöret i en kastrull Vispa i mjölet och låt det blanda sig med fettet ordentligt Häll i mjölken, lite i taget och låt det koka ihop till en medeltjock sås (inte för mjölkig och inte för grötig) Ta kastrullen från värmen och tillsätt osten, rör om tills den smält Smaka av med salt och peppar Sätt ugnen på 225-250°C (kan vara olika beroende på lasagneplattorna, kolla på paketet) Smörj en gratängform Häll ett lager vit sås i botten, lägg ett lager lasagneplattor ovanpå Fördela lite spenatblandning jämnt över plattorna, häll på sås och smula fetaost över Lägg på en ny platta och upprepa Täck det övre lagret med lite riven ost (kan uteslutas) Grädda mitt i ugnen enligt anvisning på lasagneplattepaketet, min tog 15-20 min vid 250°C Foto
Ännu ett recept hämtat från mormor. Denna lasagne liknar den lasagne jag lagt ut tidigare eftersom jag har svårt att hålla mig borta från fetaost och soltorkade tomater, men smaken är ändå inte riktigt desamma
Getost- och spenatlasagne i långpanna(ca 8 port)Ca 500 g färska lasagneplattorSpenatfyllning. För att ta mig ur julmatskoman (det är ju så bekvämt med rester
Veckans vegetariska. Börjar bli lite förvånad över hur mycket goda vegetariska rätter det finns. Ska göra liite mer spenatfyllning nästa gång, för det blir solklart en nästa gång
Spenatlasagne4 portioner 1 pkt fryst bladspenat (250 g)1 hackad gul lök1 msk olivolja200 g färska lasagneplattor0,5 tsk salt1 krm svartpeppar 150 g chèvreost4 dl mjölk10 st soltorkade tomater1 tsk torkad basilika0,5 tsk salt1 krm svartpeppar Gör så härTina spenaten och krama ur vätskanFräs spenat och lök i olivoljanSmaka av med salt och pepparMixa chèvreost, mjölk och soltorkade tomaterKrydda med basilika, salt och pepparVarva lasagneplattor, ostsås och spenatröra i en gratängformGrädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 20 minuter Till serveringFransk Baguett 4 portioner
Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och grovhacka paprikan. Hetta upp en panna med smör eller olja och fräs mjuk på inte alltför hög värme och utan att löken tar färg
Den här morots- och spenatlasagnen är en riktigt saftig och god vegetarisk lasagne. Emma och jag äter rätt mycket vegetariskt under vardagarna då äkta hälften arbetar utomlands och lasagne är så smidigt
Till denna rätten ska ni bara se bara se till så gratängform är stor när du tillagar lasagnen, så det inte rinner över Kyckling- och spenatlasagne6 portioner500 gr färsk spenat2 msk olivolja1 kg kycklingfärs1 vitlöksklyfta3 baconskivor500 gr tomater2,5 msk tomatpuré1 msk ketchup4 dl vatten och 1 tärning kycklingbuljongsalt och peppar12 lasagneplattor eller färskaOstsås
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.