FAO – FNs jordbruks- och livsmedelsorganisation - definierar det som ett holistiskt produktionssystem som främjar sunda, hållbara ekosystem med mångfald, biologiska cykler och jordförbättring (gröngödsling, täckodling, noggrann växtföljd och naturgödsel) samt lokal anpassning och självförsörjning
Morötterna i stadsodlingen ville inte bli det vi önskade utan utvecklades till stocklöpare på grund av vårens dynamiska väder och blommar nu för fullt med endast 2cm stora rötter. Ingredienser 4- 6 personer3 potatisar1 klick smör och rejält med rapsolja (0,5-1 dl)1liten zuccini ( som en banan storleksmässigt)2 stora blad Collardkål (funkar med annan kål också)6st fint skurna lila störbönor1dl vitt vin2l vatten (ungefär)2 rejäla matskedar creamy coconut (funkar med kokosmjölk ifall du bara tar av det vita fasta i en burk)3 plommonstora lökar1 msk torkade methilöv1morotLite färsk timjan att repa ner i soppan och några kvistar till dekoration1tsk FarbrorGröns örtsaltGrönsaksbuljong efter tycke och smakGör så här. Tillsätt creamy coconut och grädde och låt småsjuda i 5-10 minuter smaka av och ät och njut. Ingredienser 4- 6 personer. 1 klick smör och rejält med rapsolja (0,5-1 dl)
Torkad rosmarin från förra årets balkongodling, satte fin smak på köttet. Kvistar från löv och örter sätter smak och gör att halten av omega-3 ligger på en hög nivå. Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock
Om man som jag äter LCHF-kost, så är vilt det absolut bästa köttet att välja i butiken. Servera med Persilja och en klick Ostcrème smaksatt med Timjan och Rosmarin från sommarens balkongodling
Som vanligt denna tid på året så är alla grönsaker plockade i någon av våra stadsodlingar. 3-6 salladslökar. 4-6 msk cashewnötssmör. Ca 10 sallatsblad 3-6 salladslökar 4-6 msk cashewnötssmör
Ännu en rätt som kommit till av egenodlade grödor i vår stadsodling. Ingredienser4-8 kokta rödbetornågra kvistar timjan1 liten rödlök1/2 dl vinäger1 och1/2 dl oljaEn rejäl nypa med saltGör så här. 4-8 kokta rödbetor
Plantagon, ett konsultföretag inom stadsodling, förestår att bygga ett sådant i Linköping. Det kan vara potatis och svampstuvning, pasta och tomatsås med kikärter eller som nyligen då jag tinade två grönkålsknyten jag hade i frysen och med den allra godaste löksåsen jag vet - vilken jag till min förskräckelse just inser att jag aldrig bloggat om
Yes, i år har jag lite balkongodling i skala mindre. Nu börjar den där härliga tomatperioden komma, ni vet när tomater smakar tomat och inte bara vatten
Att en gata på södermalm i Stockholm kan dölja en stadsodling är inte så lätt att tro. Men bakom dessa fasader döljer det sig en stadsodling med en av innerstadens äldsta komposter, ett hönshus och mängder av växter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.