Medan jag är ute på nya äventyr istorskogen över helgen, får Du se på litefjällfägring så länge. Vad vi däremot hittade på vår trevliga utflykt, var mängder med små, finatrattkantareller
Vi bor nära skogen, men den är full med löparspår så var osäkra på om det skulle finnas. Men bara ett par meter från spåret hittadevitrattkantareller, många var dock sönderklivna, men det räckte till ett par toasts iaf
Något som passar utmärkt för detta är svamp – i det här fallet trattkantareller. Confitering är när man tillagar något i någon form av fett under en lång tid på ganska låg värme
De lyser som guld där bland mossa och ris, i grusvägkanter och under gran. Skogens guld. Man får en känsla av rikedom när man finner dem, en guldfeber som liksomspridersigi kroppen
100 g Karl Johan svamp, färsk eller motsvarande torkad 200 g trattkantareller 5 dl grädde 2 dl mjölk 3% 3 st schalottenlökar 1 msk vitvinsvinäger 1 dl hönsbuljong ½ msk soja salt/peppar smör tillstekningFinhacka löken och svetta den i en. 200 g trattkantareller. 1 msk vitvinsvinäger
Själv skulle jag vilja utnämna älgen tillSkogens guld. I helgen köpte jag hem en fin (ja, och dyr…) bit älgstek som jag gjorde tjälknul av och som serverades tillmiddagikväll
Sök mig på ögsäsong och rekordstora finatrattkantarelleri år också. Bäst att passa på, för det är inte säkert de finns kvar ända till nyårsafton som de gjorde förra året
Vispa ner i den ena bunken med äggvita, häll i en form och ställ i frysen. Lingonsorbet. Smält den mörka chokladen i vattenbad, ta ur skålen och ställ åt sidanVispa smör och socker och farinpösigtVispa ner ägget
Nu är den färggranna hösten här och med den så mycket god svamp i skogarna. Själv gillar jag att plocka svamp eller rättare sagt kantareller… för det är den svamp jag kan
Mitt mat minnetill denna soppa är inte bara att vi serverade den till förrätt när vigifte oss, utan känslan av gemenskap och sammanhållning när familjer går ihop för en bra sak
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.