Tyvärr kunde jag alltså inte gå loss bland grytor och kastruller i köket på landet och frigöra mitt uppdämda behov av att laga egen mat nu när vi är kökslösa i sta'n
Fast den har jag inte receptet på men jag delar ändå med mig av en liten bild på den mustiga grytan. I helgen bjöd mamma på sin goda skinkstek med morötter och lök som kokat med i grytan och därmed fått underbar smak
Det finns såklart ett utbud av ”finare” köpe-köttbullar som man kan välja exempelvis Stensåkra som säljs i mindre förpackning och är himla goda att skiva till smörgåstårtor eller ha kalla som fyllning i baguetter
Färska är godast men det går jättebra med frysta tinade också, men låt de gärna rinna av lite innan. Födelsedagskillen själv, med nya SAIK-tröjan som han fick i present av mig
Skölj av köttet i kallt vatten och torka av det med hushållspapper. Koka upp vatten, salt, skalad och klyftad lök, skalad morot i bitar, ska-lad rotselleri i bitar, vitpeppar, lagerblad, timjan och persilja i en gryta eller tryckkokare
Häll upp smeten i en smord och ströbröad form, gärna med avtagbara kanter. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, ägg, sirap och smöret till en jämn smet
Tjälknöl är nog något av det lättaste i matväg, det lagar sig själv i ugnen över natten. Tillbehören kan man avancera efter smak, tid och vad man har hemma
Torka av köttet och bryn det runt om i en stekpanna med smör. Koka upp coca-cola, rivet skal och pressad saft av apelsin, rosmarin, svartpep-par, hackad ingefära, skalad och skivad vitlök, salt och balsamicovinäger, i en gryta eller tryckkokare
De här supergoda havrerutorna brukar min mamma göra. Till en långpanna250 g smör9 dl havregryn2 msk vetemjöl3 tsk bakpulver3 tsk vaniljsocker2 dl socker0,5 dl ljus sirap200 g nougat (kan bytas mot choklad)Smält smöret. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°c i ca 10 minuter. 9 dl havregryn
Revbensspjäll av Lamm. Mitt lamm köpte jag uppe i Huså i höstas, byn ligger på baksidan av Åreskutan. Djuren är av rasen Åsenfår, som är en gammal allmogeras
Lägg riset i botten av en ungfast form, häll över köttfärsen och purjolöken. En klassiker hemma när jag växte upp var mammas egenkomponerade köttfärslåda med ris och curry
När 10 min av tiden i ugnen är kvar tag ut formen och fördela créme fraichen mellan kycklingbitarna , vill man ha en fastare sås kan man reda med lite mjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.