Ta upp degen på mjölat bakbord, baka ut två limpor och lägg i smorda formar. Jag har i många år försökt få till det där goda vörtbrödet som är lite tyngre, mer rejält, med sötma av massor med russin och sirap
1/2 msk salt. 1 1/2 dl mörk sirap/brödsirap. Arbeta degen ca 12 min för hand annars 10 min med maskin. Strö mjöl på bakbordet och lägg degen på bordet, dela i 3 lika stora delar och forma till limpor. Lägg limporna på en bakplåt med papper, täck med kökshandduken och låt jäsa i ytterligare 30 min. Sätt plåten i den nedre delen av ugnen och låt grädda i 25 minuter. 1/2 msk salt. 1 1/2 dl mörk sirap. ca 12 min
2 dl vatten. 2 msk havrekli (kan uteslutas). 15-20 russin. Följ instruktionerna till din maskin. Jag värmer vätskan lite och häller i allt enligt listan
Istället bakas det limpor hos oss idag, MYCKET roligare än att rensa bort gamla saker. Nåväl här kommer receptet som är jätte enkelt och räcker till 2limpor. 2 tsk salt. 2 tsk socker. Låt jäsa till degen är dubbelt så stor, stjälp upp degen och dela den i 2 st halvor. Forma de 2 degklumparna till 2limpor och stoppa i vars en form. In i ugnen på 225 gr i 10 min ta sedan ut bröden och pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön eller vallmo frön. Nåväl här kommer receptet som är jätte enkelt och räcker till 2limpor. 2 tsk salt. 2 tsk socker
Detta är en utav de bästa och framför allt godaste limporna jag bakar. 25g Jäst. Sätt ugnen på 250C och ställ en oöm plåt längst ner i ugnen. Sänk genast temperaturen till 200C. 25g Jäst
De här lättbakade grova limporna känns nyttiga och är inte så söta i smaken. I originalreceptet, som finns i boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red), står det att degen ska jäsa i två timmar, men jag brukar använda kall degvätska och låta degen jäsa över natten så att jag kan baka ut limporna direkt på morgonen istället
Vill du istället ha avlånga limpor som jag gjort är det bara att följa bildbeskrivningen nedanför. Inte för att skryta, men detta kan nog vara det godaste vörtbrödet jag både bakat och smakat
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.