1 Biffar400
g vegofärs, gärna formbar 200 g champinjoner 2 msk dijonsenap 1 kruka persilja 2 msk japansk soja 1 gul lök rapsolja, till stekning salt peppar
1 Mos1
kg potatis, skalad 2 dl havregrädde 150 g veganskt margarin
1 Topping1
kruka gräslökBiffar
Riv svampen på grova sidan av rivjärnet och hacka lök och persilja fint. Blanda alla ingredienser med färsen och forma till biffar. Stek dem på hög värme i rapsolja tills fin färg, ca 2–3 minuter per sida. Spara stekfettet i pannan för att göra sås i. Potatismos
Koka potatisen. Värm margarin och havregrädde på medelvärme i en kastrull. Stompa potatisen och ha i grädd- och smörblandningen. Blanda om till ett mos. Sås
Skiva löken och stek den i margarin i samma panna som du stekte biffarna i. Häll på mjöl och vatten och blanda runt. Häll på övriga ingredienser och låt koka ihop till en god sås. Servera med pressgurka, mer lingonsylt och toppa med gräslök.
Strö över lite socker och låt sedan stå medan du fortsätter medpannbiffarna. Riktigt saftiga pannbiffarmed sockerstekt lök, det hittar jag i Mannerströms underbara kokbok ”Husmanskonst”
Servera med t ex potatismosoch lingon och t ex inlagd gurka. Låt smeten stå och dra sig en stund medan du pysslar och värmer på smör i ett stekjärn, gör jättestora köttbullar och platta till, stek på båda sidor tills fått färg
Jag bjöd dem på en riktig klassiker, pannbiffmed lök och fick därmed också ett tillfälle att uppdatera mitt gamla vegetariska recept på rätten för att funka som vegansktoch i det nya post-Formbar färs Sverige
Kikärtspaj med broccoli, grönkål, soltorkade tomater och kalamata oliver. Veganskt,. För här har vi en fantastiskt god paj, men fräscha grönsaker, ostig smak och knaprigt pajskal
Resultatet blev riktigt lyckat, och jag ska nu experimentera fram fler recept med kikärtsspad. Jag har dock aldrig testat att göra denna sorts maräng, detta för att jag inte gillar maränger - oavsett om det är med eller utan kikärtsspad
Det är en helt vegansk variant av mina fantastiska gräddstuvade vegetariska köttbullar. Jag har nämligen börjat ett litet, men ändå roligt, samarbete med Oatly där jag kommer att testa en del av deras varor och produkter framöver
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.